Home / / Opruimactie in Dalfsen langs de Overijsselse Vecht

Opruimactie in Dalfsen langs de Overijsselse Vecht

DALFSEN – Afgelopen zaterdag vond de opruimactie Schone Rivieren plaats langs de Overijsselse Vecht in Dalfsen. Deze opruimactie werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en ondersteund door de gemeente Dalfsen. Het doel was de vervuiling bij de bron aan te pakken.

Een aantal verenigingen besloot gebieden langs de Vecht in de omgeving van Dalfsen schoon te maken. Het betroffen vier sport- en cultuurverenigingen: Groen Gebogen, 0529 Unites, Kamerkoor Salland en Stichting Vechtzomp, die ieder één tot twee kilometer rivieroever opruimden in ruil voor een bedrag van 100 euro voor de clubkas.

Op pad

De coördinatie was in handen van Janneke Dijkhof. Na de gebruikelijke kop koffie gingen velen met knijper en vuilniszak op pad. De Vechtzomp deed haar werk vanaf het water en de loopgroepen namen de oevers voor hun rekening. Een van de startpunten was het pontje over de Vecht bij de Stokte richting dorp Dalfsen met als eindpunt het strandje bij Bellingeweer. Ook op deze route waar relatief gezien niet veel mensen komen, werd het nodige bijeen ‘geprikt’.

Plasticvrij

De opruimactie, onderdeel van Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting De Noordzee en Plastic Soup Foundation. Het doel: geen plastic afval meer via de rivieren naar zee. Naast de opruimacties loopt ook een grootschalig meerjarig afvalonderzoek met behulp van citizen science. Dat is dataverzameling door vrijwilligers voor wetenschappelijk onderzoek. De resultaten uit het onderzoek worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken het beleid aan te scherpen en lekkages te stoppen. Na de opruimacties delen de opruimers de resultaten van de opruimactie. Zo wordt achteraf duidelijk hoeveel opgeruimde zakken met afval er waren en welke afvalbronnen er in een bepaald gebied zitten. Door de landelijk verzamelde resultaten ontstaat een goed beeld van wat er wordt bereikt. Samen met vrijwilligers wordt toegewerkt naar het ultieme doel: plasticvrije rivieren in 2030.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Bingo in het Pluscafé

DALFSEN – Op 24 oktober is er weer een bingo in het Pluscafe van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.