Home / / Mooie fietsroute op Open Monumentendag in Ommen

Mooie fietsroute op Open Monumentendag in Ommen

OMMEN – De fietsroute die uitgezet is ter gelegenheid van de Open Monumentendag op zaterdag 11 september, komt langs verschillende mooie plekjes in de omgeving van Ommen. De start van de 24 kilometer lange route is tussen 13.00 en 16.00 uur bij molen De Lelie en de scheepstimmerwerf van de Vechtzomp aan het Molenpad.

De deelnemers komen onder andere op ‘Landgoed Den Woesten Heide’ in Varsen. Het oude boerderijtje hier is afgebroken voor de bouw van een nieuwe woonboerderij. De benaming ‘Landgoed Den Woesten Heide’ kreeg het eind 2016, toen de nieuwe boerderij door de familie Van der Heide kon worden bewoond. De deel van de boerderij is speciaal voor de gelegenheid ingericht als ontvangstruimte. Verder is er een kleinschalig landbouwmuseum op het landgoed gevestigd.

De fietsroute gaat ook over het fietspad langs de oude Hessenweg. Deze behoort tot de oudste wegen in Oost-Nederland en was van groot belang. Alle Hessenwegen liepen op ruime afstand langs de dorpen en steden. Een belangrijke reden hiervoor was dat de Hessenwagens een veel bredere spoorbreedte hadden dan de gangbare wagens en karren in Nederland. Verder is een pauzestop ingelast in Varsen bij Erve Vechtdal Koesafari op de plek waar ooit een schipperslogement gevestigd was. Op de terugweg hebben de deelnemers de mogelijkheid om van het nieuwe pontje over de Vecht gebruik te maken.
Omdat de organiserende stichting Open Monumentendag Ommen 35 jaar bestaat, is deelname aan de fietsroute gratis. Bovendien kan men meedoen aan een quiz waarbij een ‘koesafari’ als prijs te winnen is.

Het erf van Landgoed Den Woesten Heide in Varsen

Lees ook

Het Boek van de Week

‘De rechtvaardigen’ van Jan Brokken Jan Zwartendijk is na een aantal omzwervingen in 1938 in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.