Home / / Inspiratiedag Natuurbegraafplaats

Inspiratiedag Natuurbegraafplaats

ARRIËN – op zaterdag 25 september houdt Natuurbegraafplaats Hoogengraven een inspiratiedag. Tijdens deze open dag kunnen bezoekers kennismaken met natuurbegraven en een groene uitvaart. Er zijn rondleidingen, een inspiratiemarkt, demonstraties en het ontvangsthuis met ruimte voor een plechtigheid en nazit is geopend.

Natuurbegraafplaats Hoogengraven ligt in de bossen van Arriën, vlakbij de stad Ommen. Op het terrein van 25 hectare wisselen bos en heide elkaar af. Imposante vliegdennen torenen boven prachtige korstmossen uit. De aanwezige poelen zijn een welkome drinkplaats voor vele dieren en op “de kleine zandverstuiving” liggen hagedisjes te zonnen. Deze diversiteit maakt Hoogengraven een van de mooist gelegen natuurbegraafplaatsen van Nederland.
Relatiebeheerder Alex: “De combinatie van eeuwigdurende grafrust en de troostrijke natuur spreekt mensen aan. Mensen kiezen hier zelf de plek waar ze zich prettig bij voelen en hoeven zich geen zorgen te maken over verlenging of onderhoudskosten. Dat geeft veel rust. En dankzij de eeuwigdurende grafrechten blijft dit unieke natuurgebied voor altijd bestaan.” Informatiemarkt

Op de normaal zo stille begraafplaats is zaterdag 25 september van alles te beleven. Op de informatiemarkt rondom het gebouw staan ruim 20 kramen. Hier kan men kennismaken met verschillende uitvaartverzorgers. Zij nemen voorbeelden mee van ecologische kisten, urnen, manden en wades.
Daarnaast zijn er standhouders aanwezig die meer kunnen vertellen over alles rondom een uitvaart. U kunt zich onder andere laten informeren en inspireren op het gebied van memorie, foto en video, de laatste zorg en bloemen. Elk half uur is er een rondleiding over de natuurbegraafplaats, desgewenst met een elektrische kar voor mensen die slecht ter been zijn. Tijdens de rondleiding vertelt een gids over natuurbegraven en het natuurgebied.

Op Hoogengraven gebeurt alles vanuit het respect voor de natuur. We leggen u graag uit hoe een groene uitvaart in de natuur eruit ziet samen met de grafdelver. Op een natuurbegraafplaats zijn geen grafmonumenten. Wat u wel ziet zijn boomschijven. Een houtbewerker zorgt met de hand voor de gewenste tekst op de boomschijven. Op 25 september laat hij zien hoe hij dit doet en zijn voorbeelden aanwezig om te bekijken.
Gedurende de dag zal ook een deel van onze eigen schaapskudde van Hoogengraven geschoren worden. De herder geeft u graag meer informatie over de kudde en hun functie in het natuurgebied.
Tijdens de inspiratiedag zal een harpiste in het natuurgebied haar betoverende klanken ten gehore brengen. Ook zal de Hang, een slagwerkinstrument, ook wel handpan genoemd bespeeld worden. De Hang wordt met de handen/vingers bespeeld en de magische klanken komen warm en zacht over. Live streaming

Voor mensen die niet in staat zijn om naar de natuurbegraafplaats te komen, zijn we tijdens de inspiratiedag een aantal keren live. Zo kunt u vanuit huis een indruk krijgen van het natuurgebied, de inspiratiemarkt en de verschillende standhouders en demonstraties. Op onze website vindt u het uitzendschema. De organisatie doet er alles aan om de dag prettig en veilig te laten verlopen. “We zijn gewend om alle tijd en ruimte voor mensen te maken. Ook tijdens de open dag zal hier rekening mee gehouden worden. Aanmelden U bent van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur rondom het ontvangsthuis aan de Middenweg 6 in Arriën. In verband met de corona maatregelen vraagt de organisatie belangstellenden zich vooraf aan te melden. Dat kan via https://www.natuurbegraafplaatshoogengraven.nl/inspiratiedag/ of 0529- 208003.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.