Home / / Het Boek van de Week

Het Boek van de Week

De AGV had bijna het loodje gelegd. Het was niet langer hip een maaltijd met aardappelen, groente en vlees te bereiden. Maar er is een kentering. De aardappel wordt niet meer alleen gezien als een calorieënbom, groente was altijd al okay en voor de V van vlees kun je net zo makkelijk vis of vegetarisch gebruiken. Het blijkt zelfs dat als je AGV eet, je veel meer groente binnenkrijgt dan met een gerecht met pasta of rijst. De aardappel bestaat zelfs voor 77% uit water, met verder koolhydraten en eiwitten. Ze zijn een bron van vezels en bevatten ook kalium en vitamines.

Eigenheimer

Aardappelen zijn ruim tweehonderd jaar geleden vanuit Zuid-Amerika naar Europa gekomen. Al snel kwam men erachter dat de aardappel heel voedzaam was. Het werd volksvoedsel nummer één, niet meer weg te denken. Totdat ze eind vorige eeuw langzaam op haar retour ging. Pasta en rijst kwamen opzetten. Invloed van andere eetculturen en de beschikbaarheid van een grote variatie aan ingrediënten waarmee de aardappel gecombineerd kan worden, maakt dat er weer hoop is voor deze eigenheimer.

Variatie

Met deze kennis ging Samuel Levie aan de slag. Als kind kreeg hij bij zijn oppasmoeder wekelijks een AGV-maaltijd voorgezet. Daar was weinig variatie in waardoor hij als twaalfjarige al dacht dat het beter moest kunnen. En nu, als oprichter van het Food Cabinet en als worstenmaker, besloot hij de AGV in een boek te presenteren.

Seizoen

Allereerst veel informatie over de aardappel: ‘piepers voor dummies’. De soorten, de bereidingswijzen, basisrecepten en tips tegen verspilling. Daarna per seizoen recepten. In de lente bijvoorbeeld in ketjap en komijn gestoofde kippendij met puree en paksoi of rösti met gebakken ei. Zo krijgt elk seizoen zijn eigen recepten waarbij in de zomer de bbq en in de herfst en winter veel ovenschotels en tray-bakes voorbijkomen.

Stoer

De recepten zijn duidelijk en overzichtelijk. Geen waslijsten aan ingrediënten, mooie duidelijke foto’s van de gerechten, je kunt zo aan de slag. Ook de sfeerfoto’s zijn prachtig en ook wel een beetje stoer. Achterin een alfabetisch register op ingrediënten met verwijzing naar de gerechten.

Het boek ‘Zo gepiept’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl
Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Oecumenische viering in de Grote Kerk

DALFSEN – In de vredesweek is er op zondag 26 september een oecumenische viering in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.