Home / / Herdenking bij het Indië-monument in Dalfsen

Herdenking bij het Indië-monument in Dalfsen

DALFSEN – Op de Algemene begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen werden afgelopen zaterdag de vier gesneuvelde militairen uit Dalfsen en de vier gesneuvelde militairen uit Nieuwleusen herdacht. Zij verloren in de periode 1945-1950 in het voormalig Nederlands Indië, tijdens het vervullen van hun militaire plicht, het leven. Het ‘Indië-monument’ in Dalfsen is een herdenkingsplaats voor de medeburgers die als soldaat het leven lieten in het voormalige Nederlands-Indië.

Leo van Dommelen, voorzitter comité oorlog veteranen sprak een welkomstwoord. Burgemeester Erica van Lente las een gedicht voor van Stef Bos ‘Een veteraan herken je niet’. En dat geldt, en gold, zeker voor de Indië-veteranen. Na de vreselijke oorlog in Nederland, besloot de regering jonge landgenoten naar Nederlands-Indië te sturen. 120.000 in totaal. Zo’n 6000 van hen overleefden het niet. Onder hen acht inwoners uit de voormalige gemeenten Nieuwleusen en Dalfsen. Velen keerden gewond terug en herstelden daar lang niet allemaal van. Nog veel meer anderen droegen onzichtbaar leed met zich mee.

43 AAT

Burgemeester van Lente benoemde ook de 43 compagnie aan afvoertroepen, de 43 AAT, waar veel Nederlanders deel van uit maakten en een aantal slachtoffers kende. “Ik ben dankbaar voor de verhalen die de heren Brinkman en Reehorst met ons hebben gedeeld. De oorlog voelde ver weg, het was wel ver in de tijd, maar verhalen brengen de tijd weer dichterbij. De jaren 1945 tot en met 1950 verdwijnen steeds verder achter de horizon, worden steeds meer geschiedenis. ‘Een veteraan herken je niet’. Daarom is het belangrijk dat het Veteranencontact er is, dat we elkaar ontmoeten en verhalen vertellen, en dat we samen herdenken. Zodat we, al is het soms postuum, een figuurlijke rode loper kunnen uitleggen voor hen die het hoogste gaven dat ze bezaten: hun gezondheid, hun toekomst en soms zelfs hun leven. Nederlands-Indië 1945-1950. Acht militairen, acht jonge inwoners uit de voormalige gemeenten Dalfsen en Nieuwleusen lieten het leven in deze strijd, zo ver weg van huis. Hun namen zijn net genoemd. Vandaag herdenken en gedenken we hen.

Kranslegging

Burgemeester van Lente legde een krans namens het gemeentebestuur van Dalfsen. Vervolgens werden er nog een tweetal kransen bij het monument gelegd en volgde het defilé. De tekst op het gedenksteen luidt: ‘Gevallen voor orde & vrede Ned. Oost Indië. Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken, dat op 2 april 1993 werd onthuld, was de groeiende belangstelling voor het oorlogsverleden en het ontbreken van een monument voor deze Dalfsenaren. De herdenking is ieder jaar op de eerste zaterdag in september. “Zolang er in Dalfsen nog Ned-Indië-gangers leven blijven we deze herdenking houden”, zegt van Dommelen. “Daarna beslissen de nabestaanden of wij hiermee doorgaan.” Na afloop van de herdenking werd iedereen uitgenodigd voor een kop koffie in De Overkant in Dalfsen om nog even na te praten.

Foto/Tekst: Evert Jan Goos

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 30 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.