Home / / Grote belangstelling voor inspiratiedag Hoogengraven

Grote belangstelling voor inspiratiedag Hoogengraven

OMMEN – Dat de belangstelling voor natuurbegraven toeneemt, werd afgelopen zaterdag onderstreept tijdens de drukbezochte inspiratiedag op natuurbegraafplaats Hoogengraven. Met zo’n zeshonderd voorinschrijvingen en uiteindelijk ruim boven de duizend bezoekers was de open dag een succes.

Eeuwigdurend en probleemloos. Dat zijn voor Henk en Trudie Giethoorn uit Ommen de belangrijkste redenen om zich te hunner tijd te laten begraven op Hoogengraven. “We houden niet van poespas”, zegt Henk. “Een houten schijf in plaats van een steen is voor ons prima. Daarnaast spreekt het hele idee van ‘opgaan in de natuur’ ons aan.” Trudie voegt eraan toe: “Je hoeft je nabestaanden niet achter te laten met zorgen over onderhoud en verlenging. Bij gewone begraafplaatsen lopen nabestaanden na tien of twintig jaar aan tegen de vraag of ze de grafrechten al dan niet moeten laten oversluiten. Dat probleem heb je hier niet, terwijl je ook geen kosten of moeite hoeft te doen voor het onderhoud. Dat regelen de schapen voor je.”

Natuurlijk en duurzaam

Met dat laatste doelt ze op de twee kuddes van in totaal zestig schapen die elke drie maanden een ander deel van het 25 hectare grote natuurgebied in Arriën begrazen. Een natuurlijke methode, “want we proberen het machinale onderhoud tot een minimum te beperken”, legt Monique Kranendonk, pr-coördinator van natuurbegraafplaats Hoogengraven uit. Ook zij noemt het als de belangrijkste overwegingen: “Negentig procent van de mensen die hier later begraven willen worden, willen de nabestaanden niet opzadelen met vragen over onderhoudskosten en verlenging van grafrechten. Daarnaast is het een heel natuurlijke en duurzame manier van begraven worden. De aarde neemt het lichaam als het ware op.”

Kennismaking

De inspiratiedag was voor veel bezoekers de eerste kennismaking met de natuurbegraafplaats. De open dag was vanwege de coronabeperkingen tot drie keer toe uitgesteld. Hoogengraven werd in januari 2020 formeel in gebruik genomen, maar de eerste begrafenis vond al in augustus 2019 plaats. Inmiddels liggen er zo’n 125 mensen begraven en de aanvragen hiervoor zijn een veelvoud daarvan. “De belangstelling is echt enorm”, bevestigt Monique Kranendonk. Het succes van de open dag bevestigt de belangstelling. Er was een informatiemarkt met een twintigtal kramen van partijen die diensten en goederen leveren rond natuurbegraven en een ‘groene’ uitvaart. Zoals ecologische kisten, urnen, manden en wades. Daarnaast was er elk half uur een rondleiding met gids, waarbij mensen die slecht ter been zijn met een elektrische kar vervoerd werden. Ook het ontvangsthuis, met ruimte voor een plechtigheid en nazit, was toegankelijk.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Uitgangspunt van Hoogengraven is het beheer en in stand houden van het natuurgebied met de inkomsten van de natuurbegraafplaats. Ook wordt hieruit geïnvesteerd in toekomstig natuur- en bosbeheer, zodat de toekomst van het landgoed veiliggesteld kan worden. Het natuurgebied wordt onderhouden volgens het beheerplan van stichting Heidehof. Daarnaast verlangde de provincie bij de overdracht dat er geïnvesteerd werd in nieuwe natuur. Dat is gebeurd in het project Ommermars, waarin Heidehof samenwerkt met Staatsbosbeheer en het burgerinitiatief Ommermars. Enkele weken geleden werd het startsein gegeven voor de ontwikkeling van dit 20 hectare grote gebied. Het wordt omgevormd tot nieuwe belevingsnatuur, met vooral educatieve doeleinden.

Lees ook

Bingo in het Pluscafé

DALFSEN – Op 24 oktober is er weer een bingo in het Pluscafe van de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.