Home / / Eerste overvaart met pontje Varsen is voor Bernard Schuurman

Eerste overvaart met pontje Varsen is voor Bernard Schuurman

VARSEN – Met de opening van een uitkijktoren en een fietspontje die fietsers over de Vecht van Varsen naar Vilsteren brengen, of desgewenst van Vilsteren naar Varsen is de ontsluiting van het buurtschap Varsen afgerond.

Maandag 30 augustus werden officieel het pontje en de uitkijktoren in gebruik genomen. Wethouder Bart Jaspers Faijer ging in zijn toespraak terug in de tijd. De plannen voor een reconstructie en ontsluiting van het ontoegankelijke, agrarische gebied stammen uit 2005. De ideeën bleven lang achter in de la, in de map ‘vergeten stukken’. Pas in 2013 kregen de voorgenomen plannen gestalte. Vervallen boerenhoeves, bewoond door de anti-kraak, werden gesloopt en er verscheen een brink, een rustpunt met zitbankjes, speeltoestellen en een vleermuizenhotel. Nog maar een paar jaartjes geleden verrees Erve Vechtdal van Simone Koggel, met haar roodbonte veestapel, koesafari en gezellige hapjesterras. Een dijk van een rustpunt, tijdens een fietstocht over nieuw aangelegde fietspaden. Paden die het fraaie natuurgebied doorkruizen, waardoor iedereen kan genieten van dit ooit zo verborgen stiltegebied met zijn kruidrijke graslanden, korenvelden en oude meanders van de ooit zo kronkelige Vecht.

‘De Bernard Express’

Namens de gemeente Ommen sprak Jaspers Faijer over een mooie ontwikkeling, een sterk staaltje noaberschap en volharding die het gebied hebben veranderd van besloten, verborgen boerenland tot een aantrekkelijk natuur-, wandel- en fietsgebied. Hij prees de vasthoudendheid van Plaatselijk Belang Varsen, die continu in de plannen hebben meegedacht en ideeën hebben aangedragen. In zijn toespraak verwees hij naar Bernard Schuurman. De voormalige gemeentewerker zag in 1939 het levenslicht in jawel, Varsen. Met de vraag ‘dat pöntie, kump ‘e nog ’n keer’, bleef Schuurman raad en wethouders bestoken tijdens de door hen trouw bezochte raadsvergaderingen – we spreken over de pre-coronatijd. Welnu, het pontje is er en aan de in Varsen geboren en getogen Schuurman de eer om onder grote belangstelling de eerste keer heen en weer te mogen. Het enige dat ontbrak was een geluidinstallatie met daarover Drs P met zijn evergreen ‘Heen en weer’. Opvallend detail het pontje heeft nog geen naam, maar ‘de Bernard Express’ lijkt de enige juiste optie.

Panorama

En laten we de uitkijktoren niet vergeten. Een houten trap die zich rond een oude eik omhoog slingert en vanaf het bovenste punt een prachtig uitzicht geeft over het punt waar Vecht en Regge elkaar treffen. Het panoramapunt verlokte Jaspers Faijer tot het maken van een kwinkslag: “Op dit punt wordt vanaf de kansel gekeken en niet gesproken.” Hoe dan ook, het buurtschap is een fraaie uitkijkpost en sterk staaltje toegepaste kunst rijker.

Tekst: Willem Lampe
Foto: Harry Woertink

Lees ook

Provinciale Herdenkingsdag ‘70 jaar Molukkers in Overijssel’

REGIO – Behoefte aan erkenning van het aangedane leed is nog steeds aanwezig bij de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.