Home / / De Kalkoenmonoloog in Theater De Stoomfabriek

De Kalkoenmonoloog in Theater De Stoomfabriek

DALFSEN – Te weinig mensen hebben afgelopen zaterdag 25 september De Kalkoenmonoloog gezien in Theater de Stoomfabriek. Het betrof een try-out van Dalfsenaar Robin Kisjes. Het toneelspel gaat over kalkoen 23 gespeeld door Sijmen de Jong. Nienke van der Ploeg speelt de rol van Julia. Het stuk begint met kalkoen 23 in de spotlights.

Dan gaan de spotlights naar de keuken waar Julia druk is met de voorbereiding van het Thanksgiving diner en naar perfectie streeft met het bereiden van het hoofdgerecht: kalkoen 23. Ze bouwt een band op met de kalkoen en noemt hem Claus. Het decor van Pépé Heijenberg was door de lampen die aan en uit gingen een feest om naar te kijken. Daarbij was de treffende muziek van Francesco Taranto goed gekozen en gaf uiting aan de emoties op het toneel. Het was een verrassend toneelstuk waarbij de beleveniswereld van deze kalkoen 23 Claus, centraal stond. Zijn betoog over dankbaarheid nodigt je uit om na te denken over je eigen dankbaarheid. De woorden: ‘de aarde is een cadeau, doe ermee wat je wilt’ zou je kunnen betwisten. Echter zijn betoog dat ‘de mens intelligente wezens zijn met een verantwoordelijkheid’ valt niet te ontkennen. Het vertrouwen in de mensheid is een positieve noot in het toneelstuk. Kortom een stuk met een actueel onderwerp én een boodschap: onze verantwoordelijkheid om goed om te gaan met moeder aarde. In Nederland hebben we niet de traditie van een Thanksgiving day, maar we hebben wellicht met kerst enige stress om die perfecte maaltijd te bereiden voor vrienden en familie. En is dat ons moment dat we gezamenlijk aan tafel zitten en dankbaar zijn. Je hoeft het niet helemaal met kalkoen 23 eens te zijn om zijn eenzijdige gesprek met het publiek over dankbaarheid te waarderen. De inspiratie voor het stuk kwam uit de bekende film ‘A life on our planet’, van David Attenborough.
De Kalkoenmonoloog is zeker een theaterbezoek waard. Dat kan op 12 december in Theater Odeon of op 22 december in Ommen in Theater Carrousel.

www.metdebottezijde.nl/calendar

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Kippenvel

Bij het horen of zien van verontrustende berichten krijgen veel mensen kippenvel en veelal laten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.