Home / / De digitale held van de bibliotheek geniet van pensioen

De digitale held van de bibliotheek geniet van pensioen

DALFSEN – “Hoe werkt een mobiel?”, vraagt Jan te Bokkel aan een oudere dame tijdens zijn allerlaatste ‘officiële’ ochtend waarop hij bij de bibliotheek mensen helpt met digivaardigheden. “Ja, aan die informatie heb ik iets”, zegt de dame. Ruim 35 jaar werkte Jan bij de bibliotheek in Hardenberg en in Dalfsen en was vanaf het begin bezig met computervaardigheden en digivaardigheden. Nu gaat hij van zijn pensioen genieten.

Jan werd op 27 april 1955 in Aalten geboren. Hij heeft een brede interesse en helpt graag mensen verder. Dat hij eerst leraar werd, lag daarom voor de hand. “Toch wilde ik ook graag iets anders doen en zo kwam ik bij de bibliotheek terecht. Ik ben begonnen als vrijwilliger en ging na een paar maanden in dienst. Een heerlijke sfeer hing er: de rust en de boeken, ik voelde me er thuis.” Jan werd al snel de digitale held van de bibliotheek en gaf de laatste jaren onder andere de cursussen Klik & Tik en DigiSterker.

Over de drempel

Jan deed er alles aan om mensen zich welkom te laten voelen in de bibliotheek en stond vooraan toen het besef rond de eeuwwisseling doordrong dat er een omslag gemaakt zou worden. “In de jaren ’80 zagen we dat de wereld veranderde door de komst van de computer. De bibliotheek zag dit ook en ging meer aandacht geven aan digitalisering. Ik heb daar vanaf het allereerste begin aan meegedaan en me ingezet voor de digitale vaardigheden van mensen. Inmiddels kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Ik wil mensen over de drempel helpen, bewust maken van de voor- en nadelen van het internet en hen helpen wegwijs te worden.” Lezen vindt Jan ook belangrijk. Hij maakt zich wel eens zorgen om het feit dat er steeds minder gelezen wordt. “Lezen brengt je een venster op de wereld, het doet je blik vergroten en je wordt meegetrokken in de verhalen. Dat is ontzettend belangrijk, voor iedereen.”

Genieten

“Ik blijf de ontwikkeling die nodig is om mensen in kwetsbare posities in de maatschappij meer en betere kansen te geven, natuurlijk volgen. Ook na mijn pensioen, maar dan op een andere manier. Zo ga ik een project doen in Almere voor SeniorWeb. De Studiekringen 50 die de bibliotheek afgelopen jaren heeft opgezet vind ik interessant en leuk. Ook daar wil ik mijn interesse en kennis in de digitale wereld blijven delen. En natuurlijk wil ik zelf ook nieuwe dingen leren, want dat is ook waar ik altijd voor gestaan heb bij de bibliotheek: een leven lang leren. En ik ga samen met mijn partner genieten van de kinderen en kleinkinderen, de mensen om me heen en mijn hobby’s zoals lezen en wandelen. Ik ga mijn collega’s en de verhalen van klanten absoluut missen, maar een beetje meer tijd voor mijzelf is ook hartstikke fijn.”

Lees ook

Lampie: Ommermars

In 99 van de honderd ochtenden ben ik als eerste op. Een paar uur later …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.