Home / / Dalfsen: Onderzoeksrapport RES eind september gereed

Dalfsen: Onderzoeksrapport RES eind september gereed

DALFSEN – Wethouder André Schuurman verwacht dat het onderzoeksrapport naar de ‘kansrijke gebieden’ voor plaatsing van extra windmolens en zonnevelden eind september gereed is. Dan ontstaat meer duidelijkheid over de locatie(s) van deze energie-opwekkende voorzieningen.

Vervolgens betrekt de gemeente in oktober en november inwoners en andere belanghebbenden bij de uitwerking van de plannen. De gemeenteraad neemt er daarna in december een besluit over. Als uitvloeisel van de Regionale Energie Strategie (RES) moet Dalfsen, net als veel andere gemeenten in de provincie Overijssel, het hare bijdragen aan het opwekken van duurzame energie. Naast meer zonnedaken zijn ook nieuwe windmolens en zonnevelden nodig. Dalfsen heeft een extern bureau de opdracht gegeven om gedurende twee maanden te onderzoeken welke gebieden hier het meest geschikt voor zijn. Het onderzoeksbureau hanteert criteria als landgebruik, natuurwaarden, belangen van inwoners en toekomstplannen voor het betreffende gebied.

80 m² kilometer

Volgens Schuurman komt op dit moment nog zo’n tachtig vierkante kilometer van alle grondgebied in de gemeente hiervoor in aanmerking. “Ik krijg er regelmatig vragen over van inwoners, maar alleen de kernen, de stroken langs de Vecht en de landgoederenzones zijn uitgesloten.”
Na de bekendmaking van de uitkomsten ligt het onderzoeksrapport twee weken ter inzage. De gemeente wil inwoners de gelegenheid geven te reageren met vragen en opmerkingen. Maar de gemeente heeft nog niet voor ogen in welke vorm dat gaat gebeuren. Schuurman denkt onder meer aan een webinar, een digitale bijeenkomst, die begin oktober moet plaatsvinden. Dan kunnen inwoners opmerkingen geven, tips delen en vragen stellen. De resultaten van deze sessie worden verwerkt in het voorstel dat in december aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De raad kiest dan een zoekgebied uit en bepaalt de voorwaarden voor de omgeving. Eerder gaf de raad overigens al aan dat ze meer (het liefst honderd procent) wil inzetten op windenergie en minder op zonne-energie. Daarnaast mogen energie-opwekkende voorzieningen van de raadsleden best voor meer dan vijftig, of zelfs voor honderd procent, in lokaal eigendom zijn, om speculanten de wind uit de zeilen te nemen.

Niet eenvoudig

Dalfsen wordt volgens de RES geacht voor 100 gigawattuur bij te dragen, ongeveer even veel als Ommen en Raalte. Maar hoeveel extra windturbines of zonneparken Dalfsen daarvoor tot 2030 moet bijplaatsen, is niet eenvoudig in cijfers uit te drukken, zegt de wethouder. “De technieken waarmee energie kan worden gewonnen, blijven zich ontwikkelen, en veel hangt ook af van hoeveel opgewekte stroom je uiteindelijk kwijt kunt aan het elektriciteitsnet. En natuurlijk is het afhankelijk van de keuzes van de gemeenteraad. Die moet een uitspraak doen over de verhouding tussen windmolens en zonnepanelen. Globaal kun je stellen dat we nu twee derde van de opgaven die we sinds 1990 vaststelden hebben gerealiseerd.”

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Boerenmarkt Vilsteren

VILSTEREN – op zaterdag 18 september tussen 11.00 en 16.00 uur is er weer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.