Home / / Bronskleurig beeld vraagt aandacht voor ‘onmisbare beroepen’

Bronskleurig beeld vraagt aandacht voor ‘onmisbare beroepen’

OMMEN – Een drie meter hoog standbeeld stond dinsdag 31augustus enkele uren op de Markt in Ommen. De blikvanger was daar, op een al even tijdelijke sokkel, geplaatst door mensen van de vakbond FNV, die met deze ‘ode aan het onmisbare werk’ aandacht vroegen voor essentiële beroepen, die in de maatschappij niettemin vaak ondergewaardeerd en onderbetaald worden.

Het bronskleurige beeld van kunststof werd op 1 mei, de Dag van de Arbeid, gepresenteerd en maakt sindsdien zijn opwachting op allerlei plaatsen in Nederland. “Onlangs stond hij in Hellendoorn, straks gaan we naar Utrecht en we hopen hem ook te presenteren op de landelijke FNV-actiedag voor de onmisbaren op 25 september in Amsterdam”, legt Anita Habermann uit. “Er zijn plannen om het beeld daadwerkelijk in brons uit te voeren en ergens in Nederland een vaste plek te geven, maar daarover bestaat nog geen zekerheid.” Daarnaast heeft het standbeeld een relatie met een boek dat Ron Meyer, een man met een lange FNV-vakbondsgeschiedenis, heeft geschreven over de ‘onmisbaren’, een ‘ode aan de sociale klasse’.
Habermann is bestuurder lokaal/regionaal Oost voor de FNV en gaf dinsdag met enkele collega’s tekst en uitleg aan iedereen die dat wilde.

Verdeeldheid

De bronskleurige blikvanger verbeeldt een zorgmedewerkster die een mondkapje opzet, waardoor het accent al snel op de zorgverleners in de strijd tegen corona komt te liggen, maar volgens haar staat de ‘ode’ model voor een veelheid aan onmisbare beroepen die het land tijdens de coronacrisis draaiende hielden. “Denk bijvoorbeeld aan monteurs, installatietechnici, onderwijzers, schoonmakers en pakketbezorgers”, aldus Habermann. “Mensen die uitvoerend werk verrichten, maar zonder wie de maatschappij uiteindelijk stilvalt als ze dat werk niet meer zouden uitvoeren. Zij houden, vaak méér dan managers en bestuurders, de maatschappij draaiende, maar zijn toch vaak ondergewaardeerd. Dat zag je bijvoorbeeld aan de discussie over het extra salaris voor zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. Applaus voor de zorg kon er nog wel af, maar zodra het op loonsverhoging aankwam, ontstond er een heleboel gedoe en verdeeldheid over de uitbetaling van een extraatje, maar leidde uiteindelijk niet tot een structurele loonsverhoging, die deze mensen naar ons idee wel verdienen. Want zij moeten het vaak doen met een bescheiden salaris, veel onzekerheid en hoge werkdruk.”

De ‘Ode aan de onmisbare beroepen’ trok dinsdag op de drukke Markt in het hart van Ommen veel bekijks. De FNV-medewerkers flyerden en knoopten gesprekken aan. Habermann: “We willen heel Nederland mobiliseren om tegen bestuurders en politici te zeggen: ‘na het klappen, komt het lappen!’. We merken in de gesprekken dat er draagvlak voor bestaat, al spreken we – eerlijk is eerlijk – ook best veel mensen die er anders over denken.” Wie steun wil geven aan de cruciale beroepen, kan in de aanloop naar de landelijke actiedag een petitie tekenen op www.fnv.nl/standbeeld.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

FNV-vertegenwoordigers vroegen dinsdag in het centrum van Ommen aandacht voor de salariëring van mensen met onmisbare beroepen.

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 30 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.