Home / / Zoekplaatje

Zoekplaatje

De eerste (heilige) communie – zo wordt beschreven in Wikipedia – is in de Rooms-Katholieke Kerk de feestelijke gelegenheid dat iemand voor het eerst nadert tot de eucharistie. Het maakt deel uit van de initiatiesacramenten (doopsel, eucharistie en vormsel) en dient voorafgegaan te worden van de eerste biecht. Doorgaans nemen kinderen voor het eerst deel aan de communie wanneer ze tot de jaren van verstand zijn gekomen (ongeveer 6 tot 7 jaar). Dit gebeurt na een voorbereidingstijd, waarbij ze op school of op de parochie catechese krijgen over Kerk, sacramenten, Jezus en de eucharistie. Kern en hoogtepunt van de eerste communie is een feestelijke mis, waarbij de eerste communicanten nauw betrokken worden bij de liturgie (de intredeprocessie, een preek in vraag en antwoord, zang of het aandragen van de gaven). Herman Wigbels maakte in Vilsteren 30 foto’s van de Eerste communie in 1959. Met trots poseerden diverse kinderen en ouders voor zijn camera. Het zoekplaatje is een samenstelling van 6 van de 30 foto’s, in de hoop dat we nog namen van kinderen kunnen achterhalen. De hele serie foto’s van deze gelegenheid is toegankelijk via de QR-code (url): ‘qr.oudommen.nl/1e-communie-1959’.

Herman Wigbels was van 1950 tot 1983 fotojournalist in de regio Salland. Hij legde alle aspecten van het leven in dorpen en op het platte land vast ter illustratie van artikelen in regionale bladen. Van verschillende foto’s willen we graag weten waar deze zijn gemaakt en/of wie er op staan. Dit is zoekplaatje nummer 88 uit deze reeks. Het fotoarchief van Herman Wigbels is toegankelijk via de website www.HermanWigbels.nl en www.OudOmmen.nl/beeldbank. De zoekplaatjes zijn eenvoudig terug te vinden via de linker zijbalk op de website OudOmmen.nl.

Met dank aan Dieks Horsman voor de informatie over zoekplaatje haw_56110 (4 augustus 2021, schapen scheren in juni 1963 op de Lemelerberg): “De beide jongemannen uit Dalmsholte, met bierflesjes in de hand, 1. Links is Evert Jan Kleinlugtebelt toen in 1963 was hij 20 jaar, daarnaast zijn neef Albert Kleinlugtebelt, toen 23 jaar. Allebei kleinzonen van de jarenlange schapenboer Albert Kleinlugtebelt (Meiers-Albert) in Dalmsholte dicht bij de oude school. Deze boerderij is met de bevrijding van Dalmsholte op 10 april 1945 door brand verwoest. Hierbij kwam de jonge Albert zijn vader om het leven. De beide andere mannen op de foto komen mij niet bekend voor. Deze foto is waarschijnlijk in Lemele onder aan de berg. Misschien aan de Lage Eschweg.”
Ook dank aan Piet Oldeman, Harry Woertink, Willy Hultink-Arts, Herman van Elburg en Marietje Luttekes voor de informatie over zoekplaatje WB0037 (11 augustus 2021, Oll’Ommer bij begin v/d Vecht), samengevat staan er op de foto v.l.n.r.: 1) Gerrit Jan Paarhuis, ‘de Pappe’, destijds woonachtig tegenover meubelzaak Zandbergen in de Bouwstraat; 2) Hendrik Oldeman, woonde laatselijk in het Foekerthuis tegenover de benzinepomp aan de Julianastraat; 3) Evert Hurink; 4) Frans van Elburg, bakker/winkelier; 5) Gerard Veldhuis, directeur/uitgever plaatselijke krant; 6) Albertus (Bart) Arts, is 40 jaar boswachter geweest in de gemeente Ommen, woonachtig achter Hotel Paping. Op een ander deel van dezelfde foto staan: Lubbertus Zinke en echtgenote Theodora Gerharda Gezina Assendorp, waren lid van de Rode Kruiscolonne in Ommen. Bertus Zinke, was buschauffeur en droeg zorg voor het vervoer van groepen volwassenen bij uitstapjes, zoals hier het geval is. Zinke was ook als chauffeur van schoolreisjes bekend en erg populair bij de jeugd uit Ommen; Marie (of Pé) Hurink? en Johannes van Aalderen.

Reacties op het zoekplaatje van deze week graag, met vermelding van archiefnummer haw_64300, verzenden naar zoekplaatje@OudOmmen.nl, of deponeren in de brievenbus v/d stichting OudOmmen.nl (of versturen naar): Rembrandtstraat 33 (7731SE) in Ommen.

Het zoekplaatje wordt mede mogelijk gemaakt door: Bouwman Makelaars: ‘Wij vinden jouw nieuwe thuis’.

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.