Home / / ‘VluchtelingenWerk moet zichzelf overbodig maken’

‘VluchtelingenWerk moet zichzelf overbodig maken’

DALFSEN/OMMEN – Ineke Bezemer (62) uit Ommen is orthopedagoog en besteedde jarenlang veel tijd aan werk en studie. Er is meer belangrijk in het leven, dacht ze toen. Ze maakte meer tijd voor haar familie en ging in 2014 ook aan de slag als vrijwillig maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk in Ommen.

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven en vanuit een asielzoekerscentrum naar Ommen verhuizen, worden achttien maanden begeleid door vrijwilligers zoals Ineke. “Een vluchteling maakt hier een nieuwe start. Ik wil graag dat dit een goede start is, een fijne landing,” zegt Ineke. In die eerste weken moet van alles geregeld moet worden: van het inrichten van een leeg huis, tot het aanvragen van een zorgverzekering en het inschrijven van kinderen op een school. “Samen met de vluchteling bouw je een nieuw leven op.”
Er komt in het begin dan ook veel post binnen bij de nieuwkomers. Ineke legt uit waar de post vandaan komt en wat erin staat. “De post is aanleiding om voorlichting te geven over hoe het in Nederland werkt. Bij een brief van de gemeente leg ik bijvoorbeeld stapsgewijs uit hoe overheidszaken bij ons zijn geregeld.” En bij een brief van school gaat de uitleg van Ineke over wat er gedaan wordt als een kind jarig is, hoe leerkrachten en ouders met elkaar communiceren en hoe kinderen met elkaar spelen. “Het zijn dingen die voor mij logisch zijn, maar die vragen kunnen oproepen voor mensen uit een andere cultuur.”

Overbodig

Als een vluchteling net naar Ommen is verhuisd, bezoekt een maatschappelijk begeleider deze vaak thuis. De begeleider werkt altijd toe naar meer afspraken op kantoor. Ineke legt uit dat maatschappelijk begeleiders vooral luisteren, vragen stellen en ondersteunen. Daarnaast geven ze uitleg en advies. “De vluchteling houdt altijd de regie en zelfredzaamheid is het doel. Nieuwkomers willen leren hoe ze zaken zelf kunnen regelen. Medewerkers van VluchtelingenWerk moeten zichzelf eigenlijk overbodig maken.”
Ineke vindt het mooi om te zien hoe de vluchtelingen die ze begeleidt zich ontwikkelen. “Mensen leren steeds meer over hoe het in Nederland werkt en worden steeds zelfstandiger. Bij de een gaat dit makkelijker dan bij de ander. Ieder mens is anders en uniek, dat zien we bij VluchtelingenWerk ook. De ene vluchteling komt van het platteland, de ander uit een stad. De ene persoon is digitaal vaardig en de ander helemaal niet. De ene persoon leert snel Nederlands en bij de ander gaat dit veel langzamer. Ik leer steeds beter hoe ik met die verschillen moet omgaan en dit houdt het vrijwilligerswerk uitdagend en boeiend.”

Goed teken

De meeste vrijwillige medewerkers van VluchtelingenWerk Ommen spreken geen Arabisch, Tigrinya of Turks. Ineke redt zich door vertaalapps op haar telefoon te gebruiken. “Daarnaast kan ik over huis-tuin-en-keukenzaken aardig goed communiceren. Dit gaat dan non-verbaal of met slechts een paar Nederlandse woorden. We zijn allemaal mensen en vaak weet je zonder een woord al wat iemand bedoelt.” Ook de cultuurverschillen kunnen volgens Ineke een mooie uitdaging zijn. “Als ik vertel hoe iets in Nederland werkt, dan vraag ik ook: hoe gaat dat in jouw eigen land? Dan praten we hierover en komen we samen tot passende oplossingen voor een vraagstuk.”
Eén van de eerste gezinnen die Ineke begeleidde kwam uit Eritrea. “De vrouw legt haar man nu vaak uit dat iets op een bepaalde manier gedaan moet worden: ‘want zo doen mensen dat in Nederland.’” Meneer werkt en mevrouw is met een opleiding bezig om in de zorg te gaan werken. In Nederland moest zij helemaal opnieuw beginnen. Na het leren van de taal, ging ze naar het MBO. Inmiddels is ze een flink eind op weg naar de toekomst die ze nastreeft. Nu het zo goed gaat met het gezin, ziet Ineke ze niet vaak meer. “Maar dat is juist een goed teken,” zegt Ineke, “want zij kunnen zichzelf nu redden.”
Ineke kan veel van haar kennis en ervaring toepassen in het werk, maar kwam de eerste periode ook met regelingen in aanraking die ze niet goed kende. “Zo help ik regelmatig met het aanvragen van zorgtoeslag of huurtoeslag. Dit was in het begin heel leerzaam – ik had dit nog nooit gedaan. Gelukkig kon ik bij iedere vraag die ik had terecht bij meer ervaren collega’s.” Naast administratieve en financiële zaken houden medewerkers zich ook bezig met meer praktische dingen. “Zoals gordijnen ophangen, of een eerste keer meegaan naar een afspraak in het ziekenhuis of bij de tandarts, zodat mensen het een tweede of derde keer zelf kunnen. Dit is ook belangrijk,” legt Ineke uit.

Geen lijstje

Wat een vrijwillige medewerker moet kunnen? Volgens Ineke is er geen lijstje met specifieke kwaliteiten of kennis die maatschappelijk begeleiders moeten bezitten. “Een medewerker moet vooral interesse hebben in de ander en open staan voor mensen die vanuit een andere cultuur in Nederland komen wonen. Iedere Ommenaar die denkt een steentje bij te kunnen dragen, kan op gesprek komen. Zo kunnen we de begeleiding van vluchtelingen samen gestalte geven.”
Wil jij je ook als vrijwilliger aansluiten bij het VluchtelingenWerk team in Ommen? Neem dan contact op via ommen@vluchtelingenwerk.nl of 06-82 22 16 38 (maandag t/m donderdag tijdens kantooruren). Ook VluchtelingenWerk Dalfsen verwelkomt nieuwe teamleden: dalfsen@vluchtelingenwerk.nl

Lees ook

Boerenmarkt Vilsteren

VILSTEREN – op zaterdag 18 september tussen 11.00 en 16.00 uur is er weer een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.