Home / / Vervallen Haven Oost wordt verblijfsgebied met gevarieerd aanbod van 129 woningen

Vervallen Haven Oost wordt verblijfsgebied met gevarieerd aanbod van 129 woningen

OMMEN – “Een kwaliteitsslag waarmee we de laatste lelijke plek van Ommen omvormen tot een aantrekkelijk woongebied voor jong en oud.” Zo verwoordt wethouder Ko Scheele het ontwikkelingsplan voor Haven Oost, dat voorziet in de bouw van in totaal maximaal 129 woningen in alle categorieën.

Nu de gemeente Ommen het ontwerp-bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan heeft vrijgegeven voor inspraak, is het startsein gegeven voor de ontwikkeling van dit gebied tot woonlocatie. Het huidige vervallen bedrijventerrein wordt dan definitief een woongebied, met sociale huur- en koopwoningen, vrije sectorwoningen en woon-werkplekken, met name gericht op ZZP’ers.
De voormalige spuiterij krijgt een nieuwe invulling met circa vijftien sociale huurwoningen, die zowel voor ouderen als voor jongeren geschikt zijn. De loods wordt geheel gerenoveerd en krijgt verschillende functies. Er is naast de woningen ook ruimte voor kantoorruimte en het Inloophuis Ommen. “Het behoud van de spuiterij vind ik een van de mooiste onderdelen van het plan”, zegt Scheele. “Hierdoor kan het Inloophuis een definitieve plek krijgen. En dat past bij een gastvrij Ommen, want het is een prachtig initiatief van vrijwilligers die mensen in moeilijke omstandigheden een warme ontvangst geven.” De voormalige spuiterij vormt tevens een afscheiding tussen de bedrijven aan de noordkant en het toekomstige woongebied ten zuiden van de loods.

Wensen van inwoners

De gevarieerde woningbouw in het gebied is mede afgestemd op de wensen van inwoners, legt de wethouder uit. “Er komt huisvesting voor starters, gezinnen en senioren.” Via Vechtdal Wonen worden 27 sociale huurwoningen via Vechtdal Wonen gerealiseerd, met de mogelijkheid om daarnaast zo’n 20 huurwoningen in de vrije sector te realiseren. Ongeveer de helft van alle te realiseren woningen zijn levensloopbestendige koopwoningen in de vrije sector, waaronder twaalf woningen middels vrije kaveluitgifte. Verder is er ruimte voor woningen waarin een bedrijfje aan huis kan worden gerund. Ook hier is behoefte aan in Ommen, weet Scheele. “Een aantal zzp’s uit Ommen heeft ons benaderd om te onderzoeken of er woningen kunnen komen met ruimere mogelijkheden om een bedrijf aan huis te kunnen voeren.”

Gasloos en duurzaam

In het plan is veel aandacht voor duurzaamheid. Het terrein dat direct naast het centrum ligt, krijgt een groene uitstraling, met ruimte voor biodiversiteit. De woningen worden gasloos en de omgeving wordt ingericht als verblijfsgebied, waar de auto slechts mondjesmaat wordt toegelaten. Verder wordt de aangrenzende begraafplaats ingepast in het plan voor de openbare ruimte. Ook de nabijgelegen molen De Lelie wordt ontzien; de bouwhoogte van de nieuwe woningen wordt erop aangepast.
Het ontwerp-bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan Haven Oost liggen tot 6 oktober ter inzage. Inwoners kunnen bezwaar maken tegen de plannen door binnen deze termijn een zogeheten zienswijze in te dienen. Het eventueel aangepaste plan wordt eind dit jaar voorgelegd aan de gemeenteraad, die er een besluit over neemt. De uitvoering van het plan kan dan begin volgend jaar van start gaan.

Tekst: Hans Keesmaat
Foto: Gemeente Ommen

Wethouder Scheele bij de voormalige spuiterij op industrieterrein Haven Oost: “Hiermee verdwijnt de laatste lelijke plek van Ommen.”

Lees ook

Vrijwilligers H. Hartkerk in Lemelerveld gehuldigd

LEMELERVELD – De locatieraad van de H. Hartkerk in Lemelerveld heeft op zaterdag 9 oktober …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.