Home / / Uit Hei en Dennen: Hoogwater

Uit Hei en Dennen: Hoogwater

Wat een verschrikkelijke treurnis beleefden vele bewoners van Duitsland, Nederland en België. Je moet er toch niet aan denken, dat zo’n watermassa in heel Nederland plaats zou vinden? Wij kunnen natuurlijk, als folkloreverhaal, een vinger in een dijk steken. Zo hield Hansje Brinker Nederland immers droog. De Vecht en Regge zijn lang geleden zo gestroomlijnd, dat van overstromingen geen sprake zal zijn. Nederland heeft zijn rivieren in bedwang. Onder de bezielende leiding van onze Koning?

Hij studeerde watermanagement. Toen hij dat het Nederlandse volk vertelde via een tv gesprek, dacht ik nog: “Tuurlijk joh, watermanagement, hartstikke belangrijk”. Maar hij had zich zorgvuldig laten voorlichten door diverse hotemetoten, die hem hierin aanmoedigden. En zo gek was zijn verhaal dus niet. Nou ja, een aspirant koning moet natuurlijk iets interessants en functioneels studeren en kijk eens hoe goed dit heeft uitgepakt. Nu zit hij met zijn gezin lekker in het motorbootje en dat gunnen wij hem, zijn vrouw en hun drie prachtige dochters.

Wat doet een mens, als onverwacht binnen een paar minuten het water in huis vier meter hoog staat. Je schijnt dan de meest idiote zaken te willen redden. Gewoon door paniek en chaos. Het voetenbankje van opa, de antieke klok, een fotoalbum, noem maar op. Ik zat ook rond te kijken in onze kamer, wat wil je onbeschadigd houden? Foto’s, die zie je namelijk nooit meer terug. Tegenwoordig zitten ze in je iPhone, maar voor die uitvinding hadden we echt onze foto’s in boeken of dozen. Geld hoef je ook niet mee te nemen, want als je het goed doet, staat dat op de bank en is je bankpasje vast wel in je binnenzak of tas. Goud en zilver? Ik zou het niet meenemen hoor. Hoogstens relikwieën van dierbare voorouders.

Stel nou, dat je je geld, dat niet helemaal zuiver wit is, in een put hebt gestopt, of achter de balken op zolder? Bezit is diefstal zegt men wel eens. Bezit kan ook in de weg zitten. Niet letterlijk natuurlijk, maar, zoals mijn vader vaak zei: “Het bezit van de zaak is het eind van ‘t vermaak”. Een mens wordt niet gelukkiger door goud en diamanten, het geluk zit in de kleine dingen: dat je kinderen en kleinkinderen gezond zijn; je een aardig huwelijk hebt samen; vrienden en familie. Geluk is ook de omgang met mensen die jou nodig hebben en blij met je zijn. Best simpel hè?

Antoinette

Lees ook

Inloopspreekuur D66

OMMEN – Op maandag 25 oktober houdt D66 Ommen weer een inloopspreekuur in de Carrousel, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.