Home / / Peter Schulting de gedroomde winnaar in de Ronde van Ommen

Peter Schulting de gedroomde winnaar in de Ronde van Ommen

OMMEN – In 2019 werd de eerste Ronde van Ommen verreden. Eigenlijk was het meer dan alleen een wielerronde, meer een evenement inclusief een dikke bandenrace. Zelfs de weergoden werkten mee. De renners streden bij heldere hemel, onder een stralend zonnetje.

Het wielerspektakel had ongetwijfeld een jaar later een vervolg gekregen, maar het coronavirus was zoals overal de grote spelbreker. Nu de ellende op zijn retour lijkt en veel mensen zijn ingeënt, is het met inachtneming van een aantal voorzorgmaatregelen weer mogelijk het wielerfestijn te prolongeren. Koersdirecteur Gerrit de Jonge dacht niet in problemen, maar zocht naar oplossingen en kreeg na enig soebatten groen licht van de gemeente. De Ronde van Ommen mocht zich met inachtneming van enkele restricties opmaken voor de tweede editie.

Smal en bochtig

Zaterdag was het zover. Om 18.00 uur werden de renners weggeschoten voor zeventig rondjes ‘om de kerk’, zoals dat in wielertermen heet. In Ommen kwam dat neer op een bochtig stratenparkoers met start en finish aan de Markt, nabij de muziekkoepel, ook wel bekend als het Vechtpodium. “Meer dan zo’n honderd renners moet je hier niet op los laten”, liet wedstrijdleider Meine Seinen in eerder stadium al weten. “Het is smal en bochtig, maar het leent zich voor een snelle, spectaculaire race. Na lange tijd van gedwongen radiostilte staan de renners te trappelen om te koersen in de wedstrijdverband. Ik verwacht veel demarrages, ontsnappingen, maar als er op het eind een kopgroep ontstaat, gok ik op een spectaculaire eindsprint.” Seinen doelt op de haakse bocht vanaf de Hessel Mulert brug richting finish. Dat is remmen en dan na de bocht in rechte lijn hard richting eindstreep, die zo’n 150 meter verderop ligt. Echt een aankomst voor een sprinter, een renner met dynamiet in de kuiten.

‘Dik tevreden’

Het vuurwerk vooraf werd verwacht van Gert-Jan Bosman uit Nijverdal, die rijdt voor VolkerWessels Cycling Team. Net als zijn ploegmaat Peter Schulting uit Hellendoorn moesten deze professionals-B zich toch kunnen onderscheiden in het rennersveld voornamelijk bestaande beloftes, amateurs en elite-renners.
Oké, het wolkendek was dreigend, maar Pluvius hield zich in. Gelukkig maar, want van regendruppels worden de straatstenen spekglad en het parcours gevaarlijk. Om exact 18.00 uur werden de renners weggeschoten, met als inzet ‘wie ontfermt zich over de erfenis van Koen Vermeltfoort’, de overtuigende winnaar van de openingseditie. Zeventig rondjes van 1,3 kilometer met om de zoveel rondjes aantrekkelijke premiesprints. Seinen kreeg zijn zin. Het werd een even harde als levendige koers, met veel ontsnappingen, of in ieder geval pogingen daartoe. Bij bosjes wapperden de renners met een mindere dag er af. In de eindfase waren twee renners vooruit, Martijn Dijkstra en jawel, adel verplicht, Peter Schulting. Bij het uitkomen van de laatste bocht, al voor het kruispunt was het een uitgemaakte zaak. Schulting, voormalig inwoner van Lemele, maar tegenwoordig woonachtig in Nijverdal gaf zijn enig overgebleven concurrent uit Hardenberg in het absolute slotstuk slechts uitzicht op zijn rugnummer. De Ronde van Ommen kreeg met Peter ‘de Grote’ Schulting een gedroomde winnaar. Koersdirecteur en organisator Gerrit de Jonge toonde zich na afloop een meer dan tevreden man. “Dik tevreden inderdaad. Geen incidenten en een winnaar uit de buurt. Wat wil je nog meer.”

Tekst/Foto’s: Willem Lampe

www.rondevanommen.nl

Lees ook

Oecumenische viering in de Grote Kerk

DALFSEN – In de vredesweek is er op zondag 26 september een oecumenische viering in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.