Home / / Lampie

Lampie

Zóóó, het gaat gebeuren! Lang genoeg gewacht. Niks krantje lezen. Na een straf ontbijt met eieren en spek, snel een bak koffie achterover slaan en ten aanval! De klimop te lijf. Die is uitgedijd. Buiten profiel. Net als mijn tante Gé, maar die kent geen mens, dus vergeet dit maar snel. Hoognodig tijd. De muur van groene bladeren is welhaast ondoordringbaar. Had je het niet uit de klauwen moeten laten lopen en eerder de heggenschaar ter hand moeten nemen, in plaats van je tijd te verlummelen aan de waterkant, met je hengeltje. Hó, hó, dat was geen luiheid! Even nader verklaren. De hele winter had ik lekkernijen gestrooid voor mijn vriend de roodborst, die zich er maar wat graag tegoed aan deed. Elk jaar verkiest dat pareltje, van alle tuinen in de buurt, de mijne uit om zijn levensgeluk op te bouwen. Uitgezonderd deze lente.
Misschien kon hij geen partner vinden, kreeg het coronavirus vat op hem, of verkoos een betere stek, wat ik mij niet voor kan stellen, want roodborsten houden van dicht struweel en rommelig ogende tuinhoeken die met rust gelaten worden. Mijn tuin voldoet in tegenstelling tot die van mijn buren aan deze normen. Jarenlang broedde er een stel in ons hofje. Tot dit jaar dus. Een merelechtpaar nam het stokje over. In de klimop. Dus wachten met snoeien, om hun afzichtelijke en weerloze kroost niet in de etalage te zetten voor kraaien, eksters en ander gespuis. Liever schimpscheuten ontvangen, ‘nog te lui om de heg te snoeien’, dan de hele dag angstkreten aanhoren van gestreste merelouders. Nu de jongen zijn uitgevlogen kan ik overgaan tot een meedogenloos tegenoffensief. Rigoureus kortwieken die haag.
Het nest waar de merelouders van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat spinnetjes en wormen naar toe zeulden ligt er nog picobello bij. Kan zo weer gebruikt worden. Strak bouwsel. Na de snoeiklus kan ik me concentreren op de voetbal. De lokale amateurs pakken het stukje bij beetje weer op en zijn in voorbereiding op een nieuw seizoen. Een periode van hoop breekt aan. En vrees. Niks vrees! De hoop regeert. Vrees duikelt pas op na een reeks zaadpartijen en doemt vaak op zo tegen de winterstop, om tot ver in het voorjaar door te etteren. Geen zalf tegen bestand, enkel een serie heroïsch bevochten overwinningen.
Hoe zal het FC Ommen vergaan. De selectie is groot. Er moeten spelers afwapperen. Dus niks sjokken en slenteren, maar zwoegen en zweten in de hoogste versnelling, met trillende tietjes, als uitvloeisel van het vakantiedieet bestaande uit bier, pizza, hamburgers en patat. Opschakelen luie kadavers, zonder wrijving geen glans! De overtollige pondjes moeten er af. Binnenkort een kijkje nemen bij de fusieclub. Niet op de automatische piloot. Opletten. Eerste afslag rechts op Westbroek. Met een vluchtige blik naar de groene burcht in de verte. Tot voor kort de thuisbasis van OVC ’21. En de mijne. Het ligt er prima bij. Puik bouwwerk, maar doods, nutteloos en verlaten. Net als het merelnest in de klimop…

Lees ook

Inzameling Leger des Heils

DALFSEN – Kleding, schoenen en vodden voor het Leger des Heils kunnen op donderdag 30 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.