Home / / Ingezonden: Waar gaan we met elkaar naar toe?

Ingezonden: Waar gaan we met elkaar naar toe?

REGIO – Gerard Bekker orthopedagoog laat zijn licht (en verbazing) schijnen op de gebeurtenissen die zich recentelijk afspeelden in ons land.

“Wij hebben in ons aan de zee onttrokken landje, een onvoorstelbare bron aan spreekwoorden, waarin een onuitputtelijke wijsheid ligt opgeslagen. We worden er niet graag mee geconfronteerd maar de oorzaak van veel van de huidige excessen (en de ontkenning ervan) vinden er in veel gevallen hun oorsprong in.
Helaas moeten we vaststellen dat de waarheid een akelig gegeven is, maar ja, we zijn nogal sterk in het zogenaamde ‘achteraf’ verklaren en uitleggen van de ‘missers’ die dagelijks de media overspoelen. Net zoals ‘met de kennis van nu’ hadden we…….etc. Onze overheid en volksvertegenwoordigers hebben ons er de laatste tijd aardig mee verwend nietwaar? Je zou er haast aan gewend raken!

Gepamper

Een van de belangrijkste spreekwoorden die we rijk zijn, maar in de praktijk het minst in onze samenleving terug te vinden is, laat staan wordt toegepast, is: ‘voorkomen is beter dan genezen’. Op alle levenssituaties en in alle samenlevingsverbanden waarin we dagelijks verkeren en deel van uit maken is het van toepassing. Net zoals je beter te vroeg dan te laat moet remmen. Simpele waarheden maar toch…….
In opvoeding en onderwijs, eigenlijk in bijna alle samenwerkings- en samenlevingsverbanden waarin ons land ‘overgeorganiseerd’ is, zien we elke dag weer dat in onze alles beter weten cultuur meer aandacht besteed mag worden aan preventie, het voorkomen van…….. Met de gevolgen van deze nalatigheid worden we voortdurend geconfronteerd, met als jongste voorbeeld de verontrustende toename van het jeugdgeweld. Laten we eerlijk zijn: we hebben het in Nederland simpelweg niet meer onder controle. Alles moet kunnen, overal hebben we kritiek en commentaar op, daders worden gepamperd en voorzien van zorgverleners. En de slachtoffers? Nou ja, jammer dan!

Primitieve reacties

Preventie impliceert onder meer dat je nadenkt voor je wat doet en rekening houdt met een ander. Aan deze zelfreflectie ontbreekt het ons in de huidige samenleving steeds meer, met alle gevolgen van dien. Dagelijks worden we geconfronteerd met de meest primitieve reacties en zinloosheid van gedragingen.
Het aantal korte lontjes, de toenemende agressieve omzetting van alles wat je niet aanstaat in lichamelijk geweld: het geweldklimaat op straat en bijvoorbeeld op vakanties door zich klem zuipende en zich misdragende jongeren, die zo nodig op vakantie moesten want ze hadden het zo zwaar gehad……..!!!!!! In Delft en in Rotterdam worden zo uit het niets jongeren door andere jongeren neergestoken; in Amsterdam wemelt het van de jonge draaideurcrimineeltjes en als laatste voorbeeld de schopmoord op Mallorca!! Deze onachtzaamheid, gebrek aan betrokkenheid en respect naar de ander, het is tekenend voor een land dat toe is aan een morele update waarin een halt wordt toegeroepen aan de toenemende agressie, onverschilligheid en minachting die zich als een virus door de samenleving heeft verspreid.
We leven niet meer naast elkaar, in en met elkaar. Eigenbelang prevaleert en het gebrek aan structuur en duidelijkheid is op alle niveaus merkbaar. Eigenlijk is het woord ‘samenleven’ niet meer van toepassing want wat doen we nog echt samen waarbij eigenbelang niet de voorrang heeft maar waarbij we oog hebben voor elkaar.

Retourvlucht

In veel gevallen had familieleed kunnen worden voorkomen maar op de één of andere manier mag er blijkbaar in ons land niet preventief gehandeld en opgetreden worden om escalatie in welke vorm dan ook te voorkomen en te verhinderen. Daarbij de Nederlandse jeugdzorginstanties die niet met elkaar en ook niet naast elkaar werken en decentralisatie die een verdere versnippering heeft veroorzaakt.
Met daarnaast een ‘achteraf cultuur’ van en binnen de Nederlandse overheid waarin het paard achter de wagen spannen en als het kalf verdronken is dempt men de put ook al geen voorbeeldfunctie heeft. Is het dan gek dat er zoveel ‘ontsporingen’ plaats vinden en het wellicht ook daardoor aan ‘goede voorbeelden’ ontbreekt voor de jeugd?
Maar wat dan wel? Wellicht een paar eenvoudige en bruikbare tips. De mes dragende jeugd! Mag burgemeester Aboutaleb een verordening doen uitgaan tot het preventief fouilleren en zou het ook niet beter zijn als op vakantiepretparken als Mallorca bij de eerste de beste ernstige overtreding onze jongeren direct op de retourvlucht worden gezet of is daar de horecaomzet van groter belang. Ik denk dat u het antwoord al wel weet.

Dienstplicht

Ligt het aan de opvoeding of durven we in ons gedooglandje eenvoudig weg niet vroeg genoeg in te grijpen? Kweken we pubers die alleen nog hun fijne motoriek op hun mobieltje oefenen of zijn we door laksheid zoals bij het Openbaar ministerie en justitie de grip allang verloren en moeten we gewoon leren leven met deze onttakeling van menselijke waarden? De maatschappelijke mist waarin we verkeren vraagt om ingrijpende maatregelen. Geen multicultureel handje vasthouden waarbij de dader meer ‘begrip en begeleiding’ krijgt dan het slachtoffer en de familie. Ook onze jeugd moet leren verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb het persoonlijk altijd jammer gevonden dat een dienstplicht, zowel de militaire als sociale niet meer tot de mogelijkheden blijkt te behoren of door bepaalde groepen in de samenleving sociaal onaanvaardbaar wordt geacht.
Ook binnen opvoeding en onderwijs mogen de teugels wel wat strakker worden aangetrokken onder het motto dat voorkomen beter is dan genezen!! Minder citotoetsen en meer accent op sociale vaardigheden en omgangskunde zou ook zo gek nog niet zijn, waardoor ook bij onze jeugd wellicht respect weer invulling en betekenis krijgt. Ook de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van ouders en opvoeders vraagt in veel gevallen om de nodige update en bijstelling. Wellicht kunnen we het tij nog tijdig keren en…’het paard weer voor de wagen spannen’!”

Gerard Bekker

Lees ook

Bingo in De Olmen

NIEUWLEUSEN – Saam Welzijn houdt met enige regelmaat bingo-bijeenkomsten in De Olmen. Op iedere tweede …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.