Home / / Het Boek van de Week

Het Boek van de Week

Grote speurders kennen we allemaal. Sherlock Holmes, Poirot, Miss Marple, Maigret, Rechter Tie en Broeder Cadfael zijn uit lang geleden verschenen boeken, toch worden ze nog graag gelezen. En kent u ze niet, zoek eens een boek op met één van deze hoofdpersonen. Misschien valt u ook voor de charmes of de horkerigheid van hen. Meesterdieven zijn daarentegen minder bekend. Wat weet u bijvoorbeeld van Arsène Lupin? Is zeker Frans, aan de naam te oordelen! En dan houdt het wel zo’n beetje op?

Gevangenis

Wel, in 1907 ontsproot Arsène Lupin aan het brein van Maurice Leblanc. Op verzoek van een tijdschrift schrijft Leblanc, die tot dan toe alleen psychologische romans op zijn naam had staan, een avonturenverhaal met Lupin in de hoofdrol. Aan het eind van het verhaal wordt Lupin opgepakt en belandt in de gevangenis. Einde avonturenverhaal! Maar niets is minder waar. De lezers willen meer verhalen over de behendige dief die op charmante wijze in alle kringen toegang weet te krijgen. En zo ontsnapt Lupin uit gevangenschap en begint een reeks diefstallen, ontvreemdingen, ontsnappingen en weddenschappen met onvoorspelbare afloop.

Juwelen

De verhalenbundel begint met de arrestatie van Lupin. Lupin is aan boord van een oceaanstomer op weg naar New York. Het is de bemanning en passagiers bekend dat hij aan boord is. Ze weten dat zijn pseudonieme achternaam begint met een R, dat hij blond is en dat hij een wond aan zijn rechterarm heeft. Het gissen naar wie nu echt Lupin is, kan beginnen. En het onafwendbare gebeurt: er worden juwelen gestolen, Lupin wordt gearresteerd maar de buit blijft zoek. Zo belandt Lupin in de gevangenis in Parijs waar hij op een opzienbarende manier weet te ontsnappen om vervolgens nog veel meer zowel spectaculaire als fijnzinnige avonturen te beleven.

Levendig

Hoewel de verhalen al uit begin twintigste eeuw stammen, doen ze geenszins gedateerd aan. Het taalgebruik is fris en levendig, en soms ook vermakelijk. Een langsstormende trein zal in die jaren niet echt hard gereden hebben (in onze ogen). Uitgeverij Oevers heeft nog vijf andere boeken over Arsène Lupin, daarnaast brengen ze jaarlijks een aantal ‘vergeten’ boeken opnieuw uit. Verder is de serie nu ook te zien op Netflix.

Het boek ‘Arsène Lupin, gentleman-inbreker’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Kom je creatieve hart ophalen op Crea Weekend Hardenberg!

(Advertorial) HARDENBERG – Na ruim 1,5 jaar wachten is het eindelijk zover: Van vrijdag 1 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.