Home / / Een warme sfeer met BoekStart voor baby’s en peuters

Een warme sfeer met BoekStart voor baby’s en peuters

DALFSEN – Al zeven jaar lang houden Janny en Hilly ‘BoekStart’ voor baby’s en peuters in de bibliotheek van Dalfsen. Samen kiezen zij een thema dat de kleintjes aanspreekt, zoeken daar boeken, spullen, liedjes en instrumenten bij en dan kan BoekStart beginnen.

Janny werkte in het verleden als peuterjuf en het omgaan met kinderen vindt zij prachtig. Hilly doet graag vrijwilligerswerk: ze werkte eerder bij de VoorleesExpress en bij slachtofferhulp, maar het werken met kinderen is toch wel het meest leuk”, zegt zij enthousiast.
Tijdens de ochtenden begint Janny meestal met een groter verhaal, waarna Hilly uit een kleiner boekje voorleest met wat meer interactie. De boekjes die ze gebruiken, zijn in de bibliotheek te leen zodat ouders en opa’s en oma’s ze ook thuis nog eens kunnen (voor)lezen.
“De opkomst is heel verschillend”, vertelt Hilly. “Soms zijn er dertig ouders met hun kinderen of opa’s en oma’s, soms ook vijftien. Vaak zien we de moeders terug en de kinderen kennen je.”

Herhaling

“Een terugkerend patroon – dus met steeds dezelfde onderdelen zoals het welkomstliedje – vinden kinderen geweldig”, aldus Janny. Zij vertelt ook dat er allerlei verschillende mensen op af komen. “Zo was er bijvoorbeeld een kindje met dove ouders dat thuis bijna geen taal hoort en er zijn ook buitenlandse kindjes. Het is divers en leuk gezelschap, er komt van alles op af.”
Zowel Janny als Hilly zijn enorm enthousiast over de BoekStart ochtenden die zij organiseren: “Inspelen op de belevenis van het kind is enorm belangrijk: de kinderen zijn zo klein, dus we maken het niet te lang en te moeilijk. En we kiezen iets dat heel herkenbaar is, zoals een seizoen of een emotie als ‘boos of blij’ zijn.”

Sfeer

Ze proberen altijd een warme en gezellige sfeer te creëren, door het thema en de interactie. “Een hilarisch boek was: ‘Ik zoen je’, dat vonden de kinderen geweldig,” reageert Hilly. Op de vraag wat hun eigen favoriete voorleesboek is, zegt Hilly: “Pluk van de Pettenflet, alleen dat is eigenlijk niet geschikt voor BoekStart omdat de kinderen te jong zijn, maar Dikkie Dik doet het altijd goed.”
Boekstart vindt vanaf september 2021 elke eerste woensdag van de maand plaats in de bibliotheek in Dalfsen en Nieuwleusen. In Lemelerveld is er een BoekStart op elke eerste donderdag van de maand. Het begint om 10.00 uur en de inloop is vrij.

BoekStart voorlezers Hilly Schepers en Janny de Groot

Lees ook

Hervormd Zangkoor heeft plaats voor nieuwe leden

OMMEN – Na anderhalf jaar is het Hervormd Zangkoor weer begonnen met repeteren. Hier werd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.