Home / / ‘Doe dan de spoorbomen nu maar naar boven….’
.

‘Doe dan de spoorbomen nu maar naar boven….’

Willem Lampe neemt afscheid van NS

OMMEN – Stukjes schrijven voor het Ommer Nieuws blijft hij nog doen, maar de NS is van hem af. Willem Lampe (62) heeft donderdag 12 augustus 2021 afscheid genomen bij de Nederlandse Spoorwegen.

Veertig dienstjaren bij de Nederlandse Spoorwegen was voor Lampe lang genoeg. Na zijn laatste werkdag in Zwolle wachtten collega’s, sportvrienden en familie hem op bij het NS-station in zijn woonplaats Ommen. Dat bleef bij velen niet onopgemerkt. Behalve spandoeken, toeters en vlaggen op het perron werd zijn afscheid ook in de trein door de conducteur aangekondigd. Bovendien stond hem op het station in Ommen een extra verrassing te wachten: het oude wissel- en seinblok, waarop Lampe in 1981 is begonnen, was voor hem klaargezet op het perron. Het museale ding belandde in 1987 in het streekmuseum toen de lijn Zwolle-Emmen geëlektrificeerd werd. Nieuwbouw van het streekmuseum staat het wisselblok in de weg. Daarom ontfermde molenaar Anton Wolters zich erover. Wolters was graag bereid om het blok voor het feestelijke afscheid van Lampe naar het NS-station te brengen. Lampe was beduusd door het grote gezelschap dat hem onthaalde.

Museum

Als oud sein- en loketmedewerker mocht Lampe nog even aan het sein- en wisselblok zitten. “Hoe was het ook alweer?” vroeg Lampe zich af. Na de vernieuwing van de spoorverbinding werd Lampe van Ommen naar Zwolle overgeplaatst en reisde daarom dagelijks met de trein. Om vrij te blijven van avond- en nachtwerk koos hij er voor om zich verdienstelijk te maken bij de afdeling logistiek, die verantwoordelijk is voor het rangeren van de treinen.
De in Steenwijk geboren Willem Lampe ook bekend als ‘Lampie’ of ‘Klukkluk’ is in Ommen een bekend persoon dat hij vooral te danken heeft als columnist voor deze weekkrant, waarin hij schrijft over alle dingen van de dag, maar ook kritische noten niet achterwege laat. Voor de krant en de voetbal verzorgt Lampe sportberichten, verder heeft hij als passie de hengelsport.

Vergeten spoorbomen

Collega Gerrit de Jonge die het feestelijke onthaal voor Lampe had georganiseerd, herinnerde hem nog aan het voorval toen hij nog maar kort in Ommen was. Wat bleek: Willem had een tv aan tijdens zijn werkzaamheden om een interlandvoetbalwedstrijd niet te missen. De treinen richting Dalfsen en Mariënberg kregen vanuit het station Ommen nog wel het sein van vertrek, echter de spoorbomen die de Stationsweg en Hammerweg voor het verkeer blokkeerden, bleven gesloten. Inmiddels had zich een file gevormd tussen de Vechtbrug en Den Ham, wist De Jonge nog. Totdat er door iemand op het raampje van het stationsloket werd getikt met de vraag of de voetbal spannend was. Toen Lampe liet weten dat het wel mee viel, kwam er gelijk de zin achteraan: “Doe dan de spoorbomen nu maar naar boven…”

Willem Lampe neemt na 40 jaar afscheid van de NS

Tekst/Foto: Harry Woertink

Lees ook

Vanya winnaar voorleeswedstrijd OBS Heidepark in Lemelerveld

LEMELERVELD – Afgelopen vrijdagmorgen werd in Kindcentrum Heidepark in Lemelerveld de voorleeswedstrijd voor bassischolieren gehouden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.