Home / / Veel vragen aan het waterschap na wolkbreuk Dalfsen

Veel vragen aan het waterschap na wolkbreuk Dalfsen

DALFSEN – Na de wolkbreuk van afgelopen week in Dalfsen, kwamen er bij het waterschap veel vragen binnen over hoe het mogelijk was dat het water niet snel genoeg kon worden afgevoerd.

“We krijgen in Nederland steeds vaker te maken met weerextremen zoals hoosbuien. Schade door dit soort buien is onvermijdelijk”, aldus een bron bij het waterschap. “Gemeenten beheren en onderhouden de riolering en waterschappen de sloten, beken, rivieren, dijken en kades (watersysteem). De riolering en het watersysteem kunnen door dit beheer en onderhoud veel aan, maar geen zeer extreme regenbuien. De kosten om schade in dit soort situaties te voorkomen, wegen niet op tegen de daadwerkelijke schadeposten. Echter de waterschappen hebben de afgelopen jaren veel gedaan om beter in te kunnen spelen op extreme weersituaties. Door meer waterbergingsgebieden aan te leggen en meer vooruit te plannen is het mogelijk om sneller en beter in te grijpen dan voorheen.”

Schade

De regen heeft op diverse plekken in het dorp en daarbuiten zoals bij restaurant Het Rode Hert en bij Mansier in Oudleusen, die net de zaak verbouwd had, enorm veel schade aangericht. Ook bij woonzorgcentrum Rosengaerde stroomde het water naar binnen. De appartementen van de afdeling Grote Oever liepen door de regen onder. De bewoners werden naar de huiskamer van de eigen afdeling gebracht. Een evacuatie of het verplaatsen van bewoners naar een andere afdeling was niet nodig. Door snelle hulp van familieleden van bewoners van de appartementen, konden alle bewoners van de Grote Oever de nacht gewoon weer doorbrengen in hun eigen appartement. Verder liep de parkeergarage onder de Albert Hein vol water, op het industrieterrein stortte het dak van een pand (van een bakkerij) deels in en zijn de muren ontzet: het industrieterrein werd afgezet. Ook diverse scholen in Dalfsen hadden te maken met wateroverlast. Bij CBS de Spiegel kwamen via de gootsteen de kleuterlokalen blank te staan. De brandweer had vorige week vele uren nodig om het water uit diverse kelders en vijvers af te voeren.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Foto: De brandweer had vele uren nodig om het waterpeil in de vijver aan de Polhaar weer tot het gebruikelijke niveau te brengen.

Lees ook

Het Boek van de Week

‘De moord op Windsor Castle’ van S.J. Bennett Het is in juni een drukke tijd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.