Home / / Veel bezoekers en unieke fietsen voor Historisch Rijwielmuseum Ommen

Veel bezoekers en unieke fietsen voor Historisch Rijwielmuseum Ommen

OMMEN – De vakantiedrukte in Ommen zorgt ook voor veel drukte in het Historisch Rijwielmuseum in Ommen. Direct na elke openstelling is het een komen en gaan van belangstellenden die graag een kijkje willen nemen in het museum aan de Brugstraat waar eerder de Hema was gevestigd. Zo werden vorige week op zo maar een zomerse dag maar liefst 159 bezoekers geteld.

“Het museum is een schot in de roos. Het is elke dag raak. We zitten in bijna twee maanden aan bijna tweeduizend bezoekers”, zegt Arie Broekmaat van het museum. “De bezoekers vinden het allemaal heel interessant. Vaak ook komt een mooi gesprek op gang met de mensen over de fietsen van vroeger.”
De interesse voor het museum is ook de aandacht van verzamelaars van oude fietsen niet ontgaan. Opnieuw mocht het museum aan de Brugstraat in de afgelopen dagen ‘nieuwe’ aanwinsten in ontvangst nemen van mensen die hun historische fietsen graag aan een breed publiek laten zien. Zo kreeg het museum zaterdag een hoge bi, een fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel uit 1885 en verder een replica van een houten loopfiets (Draisine, Duitsland) uit 1817 en een handbike uit Antwerpen, die met de hand te bedienen is en als invalidenbakfiets dienst heeft gedaan

Oudste fiets

De hoge bi (1885) is afkomstig van Maarten Waarlé uit Waalre, verzamelaar en kenner van historische fietsen die zijn vélocipède persoonlijk in Ommen kwam afleveren. Het is ook de oudste fiets die in het museum te zien is. Het museum is er dan ook heel blij mee.
De houten loopfiets is een exact nagebouwd exemplaar van de in 1817 door Karl Freiherr von Drais in Duitsland uitgevonden loopfiets. Hoewel loopfietsen al langer bestonden, was de draisine de eerste met een stuurmechanisme. De houten fiets is gemaakt door een groepje enthousiastelingen uit Den Ham die daar ook bij het jaarlijkse Historisch Schouwspel zijn betrokken. De handbike komt uit Antwerpen en is gerestaureerd door Arie Broekmaat, de techneut van het museum.

De activiteiten van het fietsmuseum zijn ondergebracht in Stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. Meer dan 120 historische fietsen staan er uitgestald. Bijzonder is ook de collectie van verzamelaar Johan Overweg uit Ommen. In het museum zijn looproutes aangebracht en moet de anderhalve meter in acht genomen worden.

De openingstijden van het Historisch Rijwielmuseum Ommen zijn: dinsdag van 11.00 tot 17.00 uur; woensdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

www.fietsmuseumommen.nl

Foto (van links naar rechts): Arie Broekmaat, Johan Overweg en Maarten Waarlé bij de hoge bi uit 1885 waar het museum erg blij mee is.

Lees ook

Oecumenische viering in de Grote Kerk

DALFSEN – In de vredesweek is er op zondag 26 september een oecumenische viering in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.