Home / / Uit Hei en Dennen

Uit Hei en Dennen

‘Kunt u de plas nog goed ophouden?’

Is het nu al zover, dat uw columniste het over het weer heeft? Dat zou wel eens heel bedenkelijk kunnen worden, over het weer praten betekent in vele gevallen de dood van een conversatie. Nu zijn mijn gesprekken met u over het algemeen humoristisch, want dat is de wet van een column. Maak ik altijd plezierige jolige dingen mee in mijn 76 jarige leven? Natuurlijk niet, het leven bestaat ook uit voetangels en klemmen. Die probeer ik te vermijden, maar ja, soms val je er over hè. Vanmorgen liep ik met paraplu en hondjes in de gutsende regen. Nee, zij hadden er geen last van, erger nog, het ontlasten van darmen en blaas verliep uiterst traag. Je kunt natuurlijk ziedend roepen ‘plassen kreng’, maar ja, reutjes wensen hun urine over een aantal kilometers te verspreiden. Op een bepaalde leeftijd krijgen oudere heren daar ook last van, heb ik van horen zeggen hè! Maar dat heeft dan weer een heel andere reden. Eindelijk iets waar wij als vrouw, op welke leeftijd dan ook, in het voordeel zijn. Maar mocht je toch behept zijn met dit euvel, dan hebben wij altijd, als dat nodig wordt de Tena lady. U vindt dit een bedenkelijk item? Dan ben je (in dit geval tutoyeer ik) daar nog ver van af. Ook uw columniste kent die tragiek slechts van de reclame. Hoewel, vanaf je 70ste vraagt de gynaecoloog, zo tussen neus en lippen door: “Kunt u de plas nog goed ophouden?” Lijkt me ongelooflijk origineel om bij het verlaten van de praktijk een bescheiden natte stoel achter te laten. Ik vertrouw op uw gevoel voor humor.

Ik ken een klein aantal mensen zonder enig besef van humor. Lastige conversaties. In Duitsland, waar ik 30 jaar woonde en werkte, zei men: “Humor ist wenn man trotzdem lacht.” Nu is humor niet de grootste deugd van Duitsers, dat is algemeen bekend. Zij nemen het leven nogal ernstig. Ze moesten best wennen aan een Nederlandse vrouwelijke directeur, er was zelfs geen naam voor. Frau Direktor? Nee, ze spraken me (toen) aan als ‘Genädige Frau’. Er was geen term voor een vrouwelijke directeur. Die bestonden gewoon niet. Kom nou, het moet niet gekker worden. En dan ook nog eine Holländerin, want in die jaren was je als vrouw EN Nederlandse slechts geschikt voor het brengen van Kaffee voor de chef, typiste of het bijhouden van de absentielijst.

Antoinette

Lees ook

Rommelmarkt in de Bermerstraat

OMMEN – Tegen de trend van de leegstand in, zal het winkel-/horecapand Bermerstraat 13 opnieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.