Home / / Sociale moestuin bij Lindehoeve heeft niet over belangstelling te klagen

Sociale moestuin bij Lindehoeve heeft niet over belangstelling te klagen

DALFSEN – “Altijd al eens je eigen groente en fruit willen verbouwen? Op het terrein van Natuurboerderij Lindehoeve kan dat in een gezonde moestuin”, zegt initiatiefnemer Mans Boelens. De sociale moestuin is een initiatief van De GroeneKerk PGDalfsen en Natuurboerderij Lindehoeve in Dalfsen.

In april dit jaar ging de schop voor het eerst de grond in. “Wij stellen materialen en grond in bruikleen en ook is er een samenwerking met onder andere Philadelphia om bijvoorbeeld de bordjes bij de diverse groenten in de tuin te maken”, vertelt Boelens. “Naast de moestuin willen we nog meer sociale activiteiten ontplooien. Wij willen samenwerkingsverbanden aangaan, onder andere met de buren en plaatselijke ondernemers.”
Het gehele terrein bij natuurboerderij Lindehoeve staat momenteel vol met groente en fruit en is opgesierd met bloemenperken. Ook afgelopen zaterdag werd er weer flink gewerkt en geoogst. “Wij hebben momenteel al meer dan tien tuinders en het geheel staat er goed bij”, vervolgt Boelens. Tsagay, afkomstig uit Eritrea (Oost-Afrika), maar al vele jaren woonachtig in Dalfsen, is druk bezig aardappelen te oogsten. Hij gaat trots naar huis met twee emmers aardappelen en enkele andere groentes. Inmiddels heeft hij ook alweer een stukje grond klaar gemaakt voor de boerenkool. Ook Gerja is druk aan het schoffelen en is enthousiast over de aanpak. “Ik heb thuis wel een kleine groentetuin, maar hier leer ik heel veel: bijvoorbeeld hoe diep je de aardappelen moet poten en hoe lang je de uien moet laten drogen. Door de ervaren tuinders hier doe je nieuwe ideeën op en het is leuk om samen te tuinieren en op deze manier kennis te vergaren. Een geweldig initiatief op een mooie plek in het dorp. Het gaat hier ook om de sociale contacten, het samenwerken, koffie drinken en dat de oogst wordt verdeeld en mag worden meegenomen.”
Boelens vult aan: “Er is een inmiddels een grote diversiteit aan groente en fruit. We gebruiken natuurlijke middelen en zaden en hebben een eigen composthoop van restafval en bemesten doen we met mest van de natuurboerderij.”

Ondersteuning

“We zijn blij met iedere ondersteuning die we in de afgelopen maanden kregen en nog steeds krijgen”, vervolgt Boelens. “Gereedschap komt altijd goed van pas, recentelijk kregen we van een particulier nog een grote waterslangenset, die kunnen we goed gebruiken. Afgelopen week werden we ook nog verrast met een mooi geldbedrag van 600 euro. Hiervoor gaan we een plannetje maken. We zouden het geld bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor een afrastering om hazen/konijnen buiten te houden.” Het bedrag kwam er met hulp van 4D makelaars. 4D is actief bij het vinden van subsidies en fondsen en het geeft lokale initiatieven een steuntje in de rug.

Jong en oud

De moestuin is bedoeld voor jong en oud, met of zonder tuinervaring, alleen of met het gezin. Onder begeleiding van een tuinvrouw/man gaat iedereen aan de slag. Dat kan elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur en elke zaterdagochtend van 9.30 tot 12.00 uur (tussen half april en eind oktober). Natuurboerderij Lindehoeve is te vinden aan de Koesteeg 4 in Dalfsen. Belangstellenden kunnen contact opnemen met socialemoestuindalfsen@gmail.com. Geef door welk dagdeel de voorkeur heeft. Een uitnodiging voor kennismaking vindt plaats op het opgegeven voorkeurstijdstip.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Lees ook

Uit Hei en Dennen

Mijn verwondering gaat meerdere malen uit naar diverse vormen van kunst. Ik heb vaak ook …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.