Home / / Regionale band Jimmy Diamond wil op eigen benen staan

Regionale band Jimmy Diamond wil op eigen benen staan

LEMELE/OMMEN – Als Jimmy Diamond op zaterdag 17 juli optreedt in het Bostheater in Ommen, wordt dat het eerste echte optreden voor de Overijsselse band. “We hebben wel een paar try-outs en een aantal livestreams gehad, maar dit wordt de eerste show waarbij meer dan dertig mensen aanwezig zijn”, zegt zanger/gitarist Jim Zwinselman uit Lemele.

Wat niet wil zeggen dat hij en zijn mede-bandleden Ruud Gielen (drums) en Floris Poesse (bas) last zullen hebben van plankenkoorts, want ervaring heeft het drietal voldoende. “We kennen elkaar van het conservatorium in Enschede”, verhaalt Zwinselman. “In eerste instantie speelden we vanaf 2015 in de band RUV, al had die een iets andere samenstelling.” Daarnaast fungeert de groep sinds 2018 als Europese toerband van Strand Of Oaks, het eenmansproject van de Amerikaanse zanger, songschrijver en producer Timothy Showalter. In zijn thuisland wordt Showalter begeleid door muzikanten van verschillende bands. Maar in Europa zorgt het drietal dat nu Jimmy Diamond vormt, voor de instrumentale begeleiding. Opmerkelijk, want Strand Of Oaks is in het alternatieve circuit een redelijk grote naam.

Europese tournee

Hoe dat zo kwam? Jim Zwinselman legt het uit: “In 2018 had hij een aantal Europese shows in de agenda staan, maar er waren geen muzikanten beschikbaar. Etjen van der Vliet, een goede vriend van ons met wie we al een tijdje samenwerkten, is de tourmanager van Strand Of Oaks in Europa. Hij stelde ons voor, waarna we nummers van Strand of Oaks zijn gaan repeteren. De opnamen daarvan zijn online aan hem voorgelegd en kennelijk beviel dat goed.” Na vier shows in 2018 volgde het jaar daarop een Europese toernee met enkele grote shows op festivals. Corona gooide naderhand roet in het eten, maar de contacten bestaan nog steeds. Jim Zwinselman: “Op 20 augustus spelen we met Strand of Oaks op Pukkelpop in België en er zijn plannen om ook plaatopnamen met hem te maken.”

Op eigen benen

Zo’n connectie helpt natuurlijk, maar toch wil het begin 2020 opgerichte Jimmy Diamond niet te veel leunen op die bekende associatie. “We willen het in elk geval niet uitmelken, maar op eigen benen staan”, zegt Jim Zwinselman. “Onze muziek heeft wel raakvlakken, maar uiteindelijk heeft onze band toch een ander geluid. Hoe we dat omschrijven? Lastig; in een notendop is het een combinatie van folk, americana en indierock. We luisteren veel naar Amerikaanse artiesten als My Morning Jacket, Jason Isbell en Ray Lamontagne. Die hebben ons wel beïnvloed.”

Hun repertoire is inmiddels voldoende voor een set van een dikke anderhalf uur. “We brachten dit voorjaar een EP uit en in september volgt er nog een. Die brengen we beide op vinyl uit, en daarnaast zijn we al druk aan het schrijven voor een volledige LP, die volgend jaar moet verschijnen. Optredens zijn er inmiddels ook, op enkele festivals in onder andere Maastricht en Rotterdam. We hopen ook in Europa aan de weg te gaan timmeren, wat mogelijk wordt doordat we bij een groot Belgisch boekingskantoor zitten, die ook een band als Triggerfinger heeft.”
De show op 17 juli in het Bostheater is voor regionale popliefhebbers dus een mooi voorproefje. Voor de geheel corona-proof show in de buitenlucht moet wel een gratis ticket gereserveerd worden via bostheaterommen.nl.

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

In het najaar weer koersbal en gymnastiek in de Wiekelaar

OUDLEUSEN – Als de coronamaatregelen het toelaten, start Saam Welzijn in de eerste week van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.