Home / / Politiek verwoord: Het recht van de snelste
.

Politiek verwoord: Het recht van de snelste

DALFSEN – Verschillende politieke partijen in de gemeente Dalfsen geven hun actuele standpunten weer in de rubriek ‘Politiek verwoord’. Ditmaal komt Ben Schrijver van D66 Dalfsen aan het woord.

Het recht van de sterkste. Dat spreekwoord kennen we allemaal. Volgens de Van Dale is de betekenis: “wat iemand op grond van zijn feitelijke overmacht kan doen gelden”.
De Van Dale biedt echter geen betekenis van de bovenstaande titel ‘Het recht van de snelste’, maar het boek met die titel van journalist Thalia Verkade en wetenschapper Marco te Brömmelstoet is zeker de moeite waard. Prachtig en met humor beschreven. Voor iedereen die zich interesseert voor onze openbare ruimte. En het eens van een heel andere kant wil bekijken. Steekt een hert de weg over of rijden wij dwars door zijn bos heen? Hoe kan het dat wij op een knopje moeten drukken als we de straat over willen steken? En waarom reizen we steeds sneller, maar komen we niet eerder thuis? Van files tot fietssnelwegen, van drempels tot deelauto’s; hoe we ons verplaatsen heeft enorme invloed op de inrichting van onze straten, onze steden én onze samenleving. Het bepaalt zelfs hoe we met elkaar omgaan.
In dat boek gaan Verkade en Te Brömmelstoet op zoek naar een antwoord op die ene belangrijke vraag: van wie is de straat? Ze ontdekken dat het verkeer onze publieke ruimte heeft overgenomen- en laten zien dat een heel andere inrichting mogelijk is. In 2021 wonnen ze met ‘Het recht van de snelste’ de Brusseprijs voor beste journalistieke boek.

Keuzes

De inzichten in dit boek dagen plannenmakers uit tot anders denken en omdenken. Niet vanuit de behoefte van de verschillende vervoermiddelen, maar vanuit de behoefte van de mensen zelf. Hoe vanzelfsprekend het verkeer en de inrichting van de straten ook lijken: alles wat we hebben komt ergens vandaan, en is gebaseerd geweest op politieke keuzes. Juist nu onze mobiliteit erg aan het veranderen is, valt er weer iets te kiezen. Voor onze gemeentepolitiek in Dalfsen is het van belang voor het centrumplan Dalfsen en nieuwe woonwijken in kernen als Hoonhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen en Dalfsen. Denk ook aan de omgevingswet en een nieuwe omgevingsvisie. Dus wees er snel bij om grinnikend nieuwe kennis op te doen. Snel naar de bibliotheek of de boekhandel.

Lelystad Airport

Voor de landelijke politiek is dit gedachtegoed zeker ook relevant. Denk aan het bizarre voornemen om laagvliegroutes naar Lelystad Airport in gebruik te nemen boven onze leefomgeving. Middenin een klimaatcrisis en met als gevolg verstoring van de aantrekkelijke waarde ‘rust en ruimte’ van dit mooie landsdeel. Daar is al een ander boek over verschenen: ‘Schiphol regeert’. Dat lijkt meer op het recht van de sterkste of de beste lobby. Geen vliegtuig gezien op het Malieveld, maar kennelijk wel veel invloed in Den Haag. Ook dat kan anders dankzij de inzet van D66 op landelijke schaal.

Ziet u iets in uw gemeente dat anders kan of anders moet of juist behouden moet worden, laat het ons weten. E-mail: b.schrijver@raaddalfsen.nl of bel 06-81424409. Alvast een fijne en rustige vakantie gewenst van D66 Dalfsen.

Lees ook

Oecumenische viering in de Grote Kerk

DALFSEN – In de vredesweek is er op zondag 26 september een oecumenische viering in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.