Home / / Politiek verwoord
.

Politiek verwoord

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is het CDA aan het woord.

Dalfsen behoort op dit moment tot de koplopers in de regio als het gaat om het opwekken van duurzame energie: zo wekken we per inwoner zelfs de meeste zonne-energie op van alle gemeentes in Overijssel! Er is dan ook al de nodige ervaring opgedaan met plannen voor grootschalige opwek van zonne- en windenergie. Soms ging het goed, maar helaas zijn er ook fouten gemaakt en is er (letterlijk) veel energie verloren met projecten die niet goed zijn aangepakt. Om samen én betaalbaar tot een duurzame energievoorziening te komen is het nodig om te leren van fouten. Enkele belangrijke lessen: duidelijke uitgangspunten voor de lange termijn, intensieve samenwerking met bewoners voor en tijdens het maken van concrete plannen en maximaal inzetten op het behouden van de (financiële) opbrengsten in de omgeving.

Uit gesprekken met inwoners, duurzame dorpen en de uitkomsten van de gemeentelijke enquête wordt duidelijk dat veel mensen zich hierin herkennen. Ik heb bij het bespreken van de conceptuitgangspunten grootschalige opwek duurzame energie in de gemeenteraad (de definitieve uitgangspunten volgen later) als woordvoerder van de CDA-fractie Dalfsen benadrukt dat we hier vol op in moeten zetten. Alleen zo zorgen we dat iedereen mee kan doen en de energietransitie voor iedereen te behappen blijft, óók in de portemonnee. Betrek inwoners bij het bepalen van de zoekgebieden en het uitwerken van deze gebieden actief en zorg voor laagdrempelige mogelijkheden om te participeren. De positieve reactie van het college om hier mee aan de slag te gaan, blijven we als CDA Dalfsen kritisch volgen.

Hoe de grootschalige opwek van duurzame energie zich op lange termijn (richting 2050) ontwikkelt, is nu nog erg onzeker: hoe zullen vraag en aanbod zich ontwikkelen en welke technieken worden (of blijven) leidend? Niemand die dat nu met zekerheid kan zeggen. Uiteraard geen excuus om nu stil te zitten, wel een reden om wendbaar te blijven en niet overhaast te werk te gaan. Dit past bij onze overtuiging om zorgvuldig met de schaarse ruimte en financiële middelen om te gaan. Namens de fractie heb ik dan ook benadrukt dat we in Dalfsen voor de lange termijn uit moeten gaan van verschillende mogelijkheden van grootschalige opwek (zogenaamde energiemix). Van de nu gangbare technieken gaat de voorkeur van CDA Dalfsen nadrukkelijk uit naar zon op dak, daarna windenergie en als er geen andere mogelijkheden zijn zon op veld. Als inwoners van Dalfsen zijn we al goed op weg, laten we deze energie vasthouden en het op een manier doen die past bij Dalfsen: samen!

Roel Kouwen
Gemeenteraadslid CDA Dalfsen
r.kouwen@raaddalfsen.nl

 

Lees ook

Nieuwe fietsroute rond Sallandse Heuvelrug in teken van streekproducten

REGIO – De HORT, Hellendoornse Ondernemers in Recreatie en Toerisme, Toeristisch Bureau Hellendoorn en Salland …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.