Home / / Oud-Ommenaar Mark Haayema wint pitch met ‘Vreemde Vogels’

Oud-Ommenaar Mark Haayema wint pitch met ‘Vreemde Vogels’

OMMEN – Oud-Ommenaar Mark Haayema is vooral bekend door zijn boeken, televisieseries, theatervoorstellingen en liedjes voor kinderen. Onlangs heeft hij samen met Joris van Veldhoven de pitch gewonnen van het Cultuurmakersinitiatief Overijssel met de familievoorstelling Vreemde Vogels.

De theatermakers ontvangen de maximale bijdrage van 100.000 euro voor de uitvoering en ontwikkeling van het project. Vreemde Vogels wordt deze zomer gespeeld bij zonsondergang in het buitengebied van Enschede, Steenwijk en Zwolle.
Met het Cultuurmakersinitiatief Overijssel wil het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel cultuurmakers ondersteunen, die sinds het uitbreken van de coronacrisis hun vak nauwelijks kunnen uitoefenen. Dit voorjaar konden zij plannen indienen voor een project, dat een nauwe verbinding met de Overijsselse natuur heeft. Drie initiatiefnemers werden geselecteerd om hun pitch te doen. Het project van Haayema en Van Veldhoven wist de commissie het meest te overtuigen. “Wij hebben er alle vertrouwen in dat Vreemde Vogels zowel de verbinding tussen natuur en cultuur zal verbeelden alsook de toeschouwer de schoonheid van het wennen aan het vreemde laten ervaren”, aldus bestuurslid Nicolas Manfield. Mark Haayema is verheugd over de bijdrage: “Dankzij de steun van het Cultuurfonds Overijssel kunnen we dit verhaal op unieke locaties vertellen. Ik kreeg het vrolijke nieuws te horen in het ziekenhuis en was gelijk genezen!”.

Prentenboek

De voorstelling is gebaseerd op het prentenboek Johannes de Parkiet van Mark Haayema. Het boek gaat over een parkiet die van zijn vertrouwde kooitje verhuist naar een grote volière. Amper is Johannes aan het nieuwe onderkomen gewend, of hij krijgt te maken met allerlei vreemde vogels die zijn baasje stuk voor stuk loslaat in het gezamenlijke verblijf. “De eerste nieuwkomers zijn zebravinkjes. Johannes vindt ze verschrikkelijk. Ze fluiten anders, dragen gekke veren en eten nóg vreemder zaad”, zegt Haayema. “Als uiteindelijk een Japanse meeuw op zijn stokje gaat zitten, is het hek van de dam.” Johannes de Parkiet is volgens de maker een fabel die onze menselijke samenleving verbeeldt en tegelijkertijd een spiegel voorhoudt. “Het gaat over aanpassen aan telkens weer een nieuwe situatie. Dat geldt niet alleen voor de parkiet, maar ook voor de andere vogels die in de volière komen. In het echt zien we dat ook.”

Buitengebied

Landschap Overijssel heeft geholpen bij het kiezen van de locaties in het buitengebied. “Door midden in de natuur te spelen bieden we het publiek een bijzondere theaterervaring en versterken we de waardering voor cultuur én natuur”, aldus Haayema. Vreemde Vogels is vanaf 4 augustus te zien in Enschede, Steenwijk en Zwolle (twee weken per locatie). Kaarten zijn verkrijgbaar via

www.theaterstukvreemdevogels.nl

Foto: Myrthe Effing

Cast Vreemde Vogels

Lees ook

Vanya winnaar voorleeswedstrijd OBS Heidepark in Lemelerveld

LEMELERVELD – Afgelopen vrijdagmorgen werd in Kindcentrum Heidepark in Lemelerveld de voorleeswedstrijd voor bassischolieren gehouden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.