Home / / Ommen zet jongerencoaches in tegen drugsgebruik en overlast

Ommen zet jongerencoaches in tegen drugsgebruik en overlast

OMMEN – De gemeente Ommen kiest voor een zogeheten peer-to-peer benadering in de strijd tegen de drugsproblematiek. Vanaf deze zomer worden jongeren, vaak net iets ouder dan de beoogde doelgroep, ingezet als rolmodel en coach.

Het anti-drugsbeleid van de gemeente richt zich op drie pijlers, legt burgemeester Hans Vroomen uit: preventie, hulpverlening en repressie. De peer-to-peer benadering mikt op preventie door jongeren uit de risicogroep in contact te brengen met veelal iets oudere jongeren van zo’n 20 tot 25 jaar die hen als een soort vertrouwenspersoon begeleiden en coachen. In een aantal gevallen zijn dat jongeren die de problemen kennen en soms zelf ervaren hebben.
“We hebben in Ommen zo’n veertig jongeren in beeld die echt tot de risicogroep van drugsgebruik, handel en overlast behoren”, aldus Vroomen. “Daar omheen zit een groep van zo’n honderd jongeren, allemaal tussen de 12 en 23 jaar, die door hun contacten het risico van drugsverslaving lopen.
De gekozen aanpak wordt voorbereid in samenwerking met jongerenwerkers van WijZ Welzijn en De Wolfskuil. Ze krijgen wel een training, maar, zegt Vroomen: “We sturen niet in het bijzonder op professionaliteit, maar op nabijheid.” Momenteel zijn er zo’n zeven coaches gevonden; het is de bedoeling om deze groep te laten uitgroeien tot zo’n twintig personen.
Nu burgemeester en wethouders de opdracht tot uitvoering hebben gegeven, kan de aanpak nog voor de zomer van start gaan. Er wordt gedacht aan gerichte activiteiten die de betreffende jongeren aanspreken. Vroomen: “We willen hen vooral alternatieven bieden, positieve zinvolle vormen van vrijetijdsbesteding, waardoor ze zelfvertrouwen krijgen en een goede groep vrienden vinden. Een goed zelfbeeld en een alternatief sociaal netwerk zijn belangrijke elementen in de aanpak.”

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

Rommelmarkt in de Bermerstraat

OMMEN – Tegen de trend van de leegstand in, zal het winkel-/horecapand Bermerstraat 13 opnieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.