Home / / Officiële eindoplevering herstelwerkzaamheden kasteel Eerde

Officiële eindoplevering herstelwerkzaamheden kasteel Eerde

EERDE – Met de onthulling van een nieuwe 3D-maquette zijn donderdagmiddag 24 juni de restauratiewerkzaamheden officieel afgerond op landgoed Eerde bij Ommen. De afgelopen tien jaar heeft het landgoed een ware facelift ondergaan.

Niet alleen zijn kasteel en een deel van het interieur gerestaureerd, ook in het parkbos en op het omliggende landgoed is de oude allure weer te zien en te beleven. Natuurmonumenten heeft dankzij de Nationale Postcode Loterij, Provincie Overijssel en Gemeente Ommen een impuls kunnen geven aan cultuur- én natuurwaarden op dit 18e-eeuwse landgoed.

3D-maquette

De nieuw in gebruik genomen 3D-maquette staat voor de ingang van het kasteel. De maquette is ook voelbaar voor blinden en slechtzienden en geeft een bovenaanzicht van het symmetrische parkbos en kasteel. Via een QR-code horen geïnteresseerden het verhaal over de symmetrie op Eerde. Daarnaast is voor de ziende bezoekers een kort filmpje te bekijken van de gerestaureerde bel-etage in het kasteel.Gebiedsmanager Dirk Rota van Natuurmonumenten, wethouder Bart Jaspers Faijer van de gemeente Ommen en de 90-jarige Erin Oudshoorn baronesse van Pallandt hadden de eer om de maquette te onthullen door het weghalen van de vlag van Natuurmonumenten.

Paradijs op Eerde

Ter gelegenheid van de afronding van de restauratiewerkzaamheden heeft Natuurmonumenten bovendien een boekje met de titel ‘Paradijs op Eerde’ uitgeven. De eerste exemplaren waren voor wethouder Jaspers Faijer en baronesse Oudshoorn. Dit boekje geeft een overzicht van al het werk dat in tien jaar tijd is verricht en hoe de allure van weleer is teruggebracht. ‘Paradijs op Eerde’ vertelt over de bijzondere symmetrische aanleg van kasteel en parkbos in de 18e eeuw. Verder hoe landgoed Eerde generaties lang in bezit van de familie Van Pallandt is geweest en uiteindelijk in bezit van Natuurmonumenten kwam.

Klein comité

Er was slechts een klein comité opgetrommeld om de plechtigheden mee te kunnen maken. Eigenlijk was de feestelijke eindoplevering van Eerde 2020 vorig jaar gepland, maar kon door de corona geen doorgang vinden.
Voor de uitvoering van het herstelprogramma ‘Eerde 2020’ heeft Natuurmonumenten veel steun en financiële bijdragen ontvangen. Het project is gestart in 2009 met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij van meer dan twee miljoen euro. Provincie Overijssel en gemeente Ommen hebben dit bedrag later verdubbeld vanuit het programma Investeren met gemeenten (IMG). Daarnaast kwam nog een paar miljoen euro beschikbaar voor het herstel van het natuurlijke verloop van de Regge. De totale begroting van het programma bedroeg daarmee zo’n zes miljoen euro.

Tekst/Foto (Harry Woertink)

Lees ook

Nieuwe fietsroute rond Sallandse Heuvelrug in teken van streekproducten

REGIO – De HORT, Hellendoornse Ondernemers in Recreatie en Toerisme, Toeristisch Bureau Hellendoorn en Salland …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.