Home / / LPO kiest voorlopig niet voor zonnepanelen op landbouwgrond

LPO kiest voorlopig niet voor zonnepanelen op landbouwgrond

OMMEN – In de raadsvergadering van donderdag 1 juli is uitgebreid gesproken over de RES (Regionale Energie Strategie) en het uitnodigingskader zonnevelden. Ook de gemeente Ommen heeft een opgave om te komen met duurzame energie in de vorm van windenergie en/of zonne-energie.

Namens de Lokale Partij Ommen heeft raadslid Melchior Bauman zijn zorgen uitgesproken over het toepassen van de zonneladder en de gezondheidseffecten die windmolens en zonneparken met zich meebrengen. Daarbij zijn ook nog lang niet alle mogelijkheden benut voor zon-op-dak. De LPO ziet graag dat eerst die mogelijkheden zijn benut voordat er eventueel ook nog landbouwgrond opgeofferd wordt voor zonnevelden. De hoeveelheid landbouwgrond staat al zwaar onder druk vanwege woningbouw, infrastructuur en nieuwe natuurgebieden. Landbouwgrond is in eerste instantie vooral bedoeld voor voedselproductie. Daarom heeft de LPO een motie ingediend waarin staat dat de zonneladder volgtijdelijk wordt afgewerkt. Dus eerst zon-op-dak op bijvoorbeeld de bedrijven op de Rotbrink, schuren van agrariërs en op het DOEK en andere gemeentelijke gebouwen. In de motie staat ook dat er tot 1 januari 2024 geen zonnevelden op landbouwgrond worden geplaatst. Daarna moet er worden bekeken of het noodzakelijk is om alsnog tot plaatsing op landbouwgrond over te gaan. Tot slot wil de LPO dat er bij de combinatie van windmolens en zonneparken minimaal 1000 meter afstand wordt aangehouden tot woningen in verband met eventuele gezondheidsgevolgen. Na de nodige discussie in de raad is de motie gelukkig met grote meerderheid aangenomen.

Lees ook

Zoekplaatje: sociale werkplaats Deveo

Deze foto’s komen uit het archief van Herman Wigbels en zijn gemaakt bij sociale werkplaats …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.