Kleurrijke en vrolijke lantaarnpalen in centrum Dalfsen

DALFSEN – Veel ondernemers in het dorp Dalfsen waren en zijn niet zo blij met de grauwe, grijze en vol stickers beplakte lantaarnpalen in het centrum van Dalfsen. Enkele ondernemers benaderden de gemeente hierover. Wethouder André Schuurman gaf groen licht om de lantaarnpalen te ‘pimpen’, met die restrictie dat de verkeersveiligheid niet in het geding zou komen. De lantaarnpalen vormen zo meteen gezamenlijk een ‘Kunstroute van Kunstlicht’.

Het gaat hierbij om circa veertig lantaarnpalen in het centrum van het dorp die als kunstproject mogen worden gebruikt. Het is de bedoeling deze in de toekomst te vervangen en de palen (kunstwerken) dan te veilen en de opbrengst aan een goed doel te schenken. Stichting Kunst om Dalfsen werd benaderd en er melden zich circa twintig kunstenaars voor dit project. Zij kregen de vrije hand en mogen hun creativiteit botvieren.
Momenteel zijn dagelijks enkele kunstenaars op diverse werkplekken bezig om de palen in heuse kunstwerken te veranderen. Het publiek geniet van de creativiteit en gaat ook met de kunstenaars hierover in gesprek. Zo ook met Fenneke Goutbeek die afgelopen donderdag, tijdens de weekmarkt, niet over belangstelling had te klagen. Zij werkt veel met pastelkrijt, houtskool, pen en inkt. “Heel leuk om dit te doen, het gaat ook om de beleving”, is haar reactie. Voor haar atelier maakte ze van de lantaarnpaal een waar kunstwerk. “Wij werken doorgaans veel binnen en nu in het openbaar. Mensen, niet alleen uit het dorp, maar ook toeristen, spreken ons regelmatig aan en vinden dit een geweldig idee. Het werkt tweeledig, wij als kunstenaars vinden weer eens iets anders en het dorp fleurt er van op.”

Rood krukje

Met die lantaarnpaal voor haar atelier is ze enkele dagen bezig en gezien haar enthousiasme blijft het wellicht niet bij dit ene exemplaar. Enkele lantaarnpalen verder zit Pieter Zandvliet, visual artist uit Nieuwleusen, op een artistiek rood krukje. Zijn werk is te herkennen aan de niet alledaagse lijnvorming. “Dit is de eerste keer dat ik op deze manier werk”, zegt Pieter. “Normaal is het onderwerp vlak, maar een lantaarnpaal is alleen maar rond en dus lastiger. Het is prettig werken hier. Ik heb veel dingen in het westen van het land gedaan daar reageren de mensen toch heel anders. Hier komen ze een praatje maken en zijn ze zeer belangstellend. Ik doe twee palen, heb er inmiddels vlak voor de Grote Kerk eentje klaar en deze is de tweede en laatste.”

Foto:Fenneke Goutbeek was tijdens de weekmarkt bezig om van de lantaarnpaal voor haar atelier in Dalfsen een waar kunstwerk te maken.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.