Home / / Hondenspeelbos Lemele kan rekenen op breed draagvlak

Hondenspeelbos Lemele kan rekenen op breed draagvlak

LEMELE – Het kostte initiatiefnemer René van der Linde een aanloop van zo’n anderhalf jaar, maar afgelopen zaterdag werd het hondenspeelbos tegenover zaal Dijk in Lemele dan toch officieel geopend. In het bijzijn van tientallen hondenliefhebbers die gebruik gaan maken van de nieuwe omheinde voorziening, waar viervoeters probleemloos in de vrije natuur kunnen rondrennen.

Van der Linde schetste bij die gelegenheid in het kort de totstandkoming ervan. “Eigenlijk kwam mijn vrouw Janneke op het idee, nadat ik zelf had geconstateerd dat er een echte uitloopplek voor honden ontbrak in deze regio.” Hij pakte de uitdaging op nadat de broers Stoeten – Jelle, Bert en Jan, van wie de eerste de openingshandeling mocht verrichten – het stuk grond dat zij in eigendom hadden, ervoor beschikbaar stelden.

En dan nog kwam het niet alleen aan op het echtpaar Van der Linde, want ze kregen medewerking van diverse mensen om het beboste en heuvelachtige terrein om te toveren tot het huidige hondenspeelbos. Zo werd Jan Hendrik Fokkert in het zonnetje gezet omdat hij samen met Ruud Dijk zorgde voor de omheining en de fraai afgewerkte toegangspoort. De afgelopen vier maanden hielpen diverse andere hondeneigenaren mee en zij worden ook betrokken bij het beheer en onderhoud. “Ik heb nu een lijst van zo’n dertig eigenaren die mee willen helpen om de paden schoon te houden en algemeen onderhoud te plegen”, aldus René van der Linde.
Bij de aanleg van het hondenspeelbos werden leerlingen van het Zone.college uit Zwolle – de voormalige Groene Welle – betrokken. Gedurende zes maanden staken de studenten van Forest Projects, een leerbedrijf binnen de opleiding Bos- & natuurbeheer, veel werk in de totstandkoming ervan. Zo verwerkten ze het aanwezige snoeihout tot een takkenwal.

Sociale honden

Daarnaast stak de in Heino wonende hondengedragsdeskundige Fieke Offringa de helpende hand toe toen zij hoorde over het initiatief. “Het is een mooie afgebakende ruimte met veilige toegangswegen naar het speelterrein en toegangshekken die vanzelf dichtvallen als je gepasseerd bent”, meldde ze. “Op deze manier is het ook heel geschikt voor honden die niet zo sociaal vaardig zijn in de omgang met de andere dieren die ze hier tegenkomen. Baasjes die twijfelen, kunnen eventueel eerst met hun hond buiten het hek wachten en kijken hoe het dier daarop reageert.”
En ‘last but not least’ zag ook de gemeente Ommen heil in het initiatief, zo legde wethouder Bart Jaspers Faijer zaterdagmiddag uit. “Het is een mooi maatschappelijk initiatief, dat aantoonbaar op draagvlak uit de omgeving kon rekenen”, stelde hij vast. “Zoiets kun je als gemeente niet weigeren. Al was het voor René wel een kwestie van volhouden.”

Dalmsholte

Dat niet alleen hondenbezitters uit de directe omgeving er gebruik van zullen maken, blijkt uit het verhaal van Janny van Dijk uit Dalsmholte. “Eigenlijk is het voor mij en mijn Duitse herder van achttien maanden te ver om te lopen, vanaf de andere kant van de Lemelerberg. We moeten er dus met de auto naartoe. Maar ik vind dit zo’n mooie voorziening dat ik er toch minstens één keer per week gebruik van wil maken. Mijn hond elders los laten lopen is geen optie vanwege de aanwezigheid van reeën. Maar hier kunnen we prima terecht. Dat het soms druk zal zijn, vind ik geen probleem. Mijn dier is heel sociaal, hij vindt iedere hond leuk.”

Tekst/Foto’s: Hans Keesmaat

Foto: René en Janneke van der Linde (resp. midden en tweede van rechts) bedanken Jan Hendrik Fokkert voor de realisatie van de omheining en de toegangspoort. Ze worden geflankeerd door wethouder Bart Jaspers Faijer (links) en hondengedragsdeskundige Fieke Offringa (rechts)

Lees ook

Het Boek van de Week

‘De rechtvaardigen’ van Jan Brokken Jan Zwartendijk is na een aantal omzwervingen in 1938 in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.