Home / / ‘Eerlijk tegen elkaar zijn, staat bij ons hoog in het vaandel’

‘Eerlijk tegen elkaar zijn, staat bij ons hoog in het vaandel’

Bruidspaar Henk (95) en Riek (94) Ankersmit vieren kroonjuwelen huwelijk

DALFSEN – Ze ontmoetten elkaar voor de oorlog tijdens een fietstochtje en trouwden kort na de oorlog. Afgelopen zondag vierden Henk Ankersmit en Riek Eenink hun albasten oftewel hun kroonjuwelen huwelijk: de bekroning op 75 jaar samen!

Het huwelijkspaar kreeg zondagmorgen 11 juli bezoek van burgemeester Erica van Lente. Zij had de huwelijkse akte uit het archief opgevist en citeerde daaruit. Een grote bos bloemen was reeds namens de gemeente bezorgd. Uit Den Haag was speciaal voor het echtpaar overgekomen de kamerheer, vertegenwoordiger van de koning, mevrouw Zandbergen. Zij bracht de felicitaties over, door middel van een brief van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima en een grote bos bloemen.

Kroonjuwelen huwelijk

Henk werd geboren in Zelhem en Riek in Hengelo (Gld). Het echtpaar had een zeer werkzaam leven.
Na de lagere school werkte Henk eerst thuis en werd vervolgens boer op een boerderij in Amersfoort. Daarna ging hij aan de slag als bedrijfsleider op een boerderij in Zwolle, de volgende stap was een boerderij in Kamperveen. Vervolgens werd KI-station boerderij Bese (Dalfsen) gekocht. Daar was hij vooral hobbyboer. Henk reisde veel: hij was onder meer in Amerika en in een aantal Europese landen om stieren in te kopen. Een van zijn hobby’s was ook het fokken van schapen met name het ras: Texelsheep, hij behaalde hiermee vele prijzen. Riek ging na de lagere school naar de huishoudschool en nam daarna de verzorging van haar moeder op zich. Na hun huwelijk werkte zij zowel in het voorhuis als in het achterhuis, zoals zij het noemt. Sinds circa vijf jaar woont het echtpaar in een seniorenwoning aan het Pleijendal in Dalfsen. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een dochter en een zoon. Helaas overleed hun dochter Els in juli 2015, op 57-jarig leeftijd in Canada, waar zij naartoe was verhuisd. Meer dan tien keer – de laatste keer waren beide al ruim tachtigers – gingen Henk en Riek op bezoek bij hun dochter in Canada.
Het albasten echtpaar heeft vier kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. De gezondheid van beide is nog redelijk te noemen, alleen het ‘zien’ wordt bij Riek wat minder de laatste tijd. Zij leest veel met hulp van de nieuwste technieken. Samen drinken zij regelmatig koffie in de recreatieruimte en doen nog actief mee met de activiteiten van woonzorgcentrum Rosengaerde. Een echt geheim hebben beide niet voor hun lange samenzijn. ‘Altijd eerlijk tegen elkaar zijn, dat hebben we hoog in het vaandel” zeggen beide.

Tekst/Foto: Evert Jan Goos

Foto: Burgemeester Erica van Lente en mevrouw Zandbergen, kamerheer van de koning, kwamen het echtpaar Ankersmit – Eenink feliciteren met hun 75-jarig huwelijk.

Lees ook

Oud papier Ommen

OMMEN – De leden van de Ommer muziekverenigingen De Bazuin, Soli Deo Gloria en Crescendo …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.