Home / / Dalfsen loopt landelijk voorop met statiegeld op blikjes
SAMSUNG CSC

Dalfsen loopt landelijk voorop met statiegeld op blikjes

DALFSEN – De gemeente Dalfsen neemt, in samenwerking met kringloopwinkel Noggus&Noggus, het voortouw in het geven van statiegeld op lege bier- en frisdrankblikjes. Deze regeling gaat landelijk pas eind 2022 in, maar in Dalfsen kunnen inwoners al sinds deze week hun blikjes inleveren tegen een kleine vergoeding. Voor zover bekend is Dalfsen daarmee de eerste in het land.

Daarmee loopt de ‘blikjesregeling’ in Dalfsen gelijk op met de landelijke invoering van statiegeld op kleine flesjes. “Eigenlijk is het vreemd dat statiegeld op blikjes zoveel later wordt ingevoerd”, zegt milieuambtenaar Thijs Mosterman van de gemeente Dalfsen. “Gelukkig kan je dit als gemeente plaatselijk regelen, dus dat hebben we gedaan.” Daar is alle reden toe, vindt hij. “Hondenpoep en zwerfafval staan altijd bovenaan in de irritatie-Top 10. En ook ons groenteam ziet dat blikjes en flesjes het grootste aandeel hebben in zwerfafval op straat.”
Dus als je er als gemeente aan kunt bijdragen om dat terug te dringen, moet je het niet nalaten, zegt ook wethouder André Schuurman. “Door hergebruik van grondstoffen en het voorkomen van zwerfafval werken we stap voor stap toe naar een duurzame leefomgeving.” Bij wijze van officiële start leverde Schuurman afgelopen donderdag het eerste blikje in bij Noggus&Noggus in Dalfsen. De gemeente vond in de kringloopwinkel – die toch al aan gescheiden afvalinzameling doet – een bereidwillige partner om het initiatief vorm te geven. “Dit is er een logische plek voor”, zegt Mosterman. “Mensen komen hier toch al langs om hun recyclebaar afval in te leveren. Die blikjes gaan in de oud-ijzercontainer, die hier toch al staat.”

Statiegeld of shoptegoed

Het werkt als volgt: inwoners die hun blikjes bij de inzamelbalie afgeven van de kringloopwinkel (alleen in Dalfsen, de actie geldt niet bij Noggus&Noggus-vestigingen in andere gemeenten), krijgen daar 15 cent statiegeld of 30 cent shoptegoed voor terug, via een bonnetje dat in de winkel bij de kassa kan worden ingeleverd. Die tegoedbon geldt vanaf de inlevering van tien blikjes, dus drie euro. Er is zelfs een derde optie: het geld of de tegoedbon in een klaarstaande collectebus te doneren ten behoeve van minder draagkrachtige inwoners.
“Je kunt je eigen drankblikjes, die je in de winkel gekocht hebt, inleveren, maar we hopen ook dat mensen blikjes gaan oprapen en inzamelen die in de openbare ruimte zijn weggegooid”, zegt Robin Drost, bedrijfsleider bij Noggus&Noggus in Dalfsen. Naast inwoners van Dalfsen kunnen ook maatschappelijke instellingen zoals kerken, scholen en verenigingen meedoen. De gemeente gaat nog een stapje verder: ze voorziet dezer dagen een tiental openbare afvalbakken van een buitenring, een houder waar mensen hun lege blikje in kunnen zetten. “Zo voorkom je dat inzamelaars in de bak gaan wroeten”, legt Mosterman uit. “Zo stimuleren we op allerlei manieren de afvalscheiding en gaan mensen zich realiseren dat je afval ook als grondstof kunt gebruiken.”
De gemeente trekt voor het plan een actiebudget van duizend euro uit en wil na een paar maanden kijken hoe het loopt. Pas als de landelijke regeling ingaat – naar verwachting op 1 januari 2023 – gaat Dalfsen daarmee in de pas lopen. Dan kunnen de blikjes ook in de plaatselijke supermarkten worden ingeleverd.

Tekst/Foto: Hans Keesmaat

Foto: Wethouder André Schuurman leverde afgelopen donderdag symbolisch het eerste lege blikje in bij de balie van Noggus&Noggus. Medewerker Roy Leemhuis nam het in ontvangst. Rechts milieuambtenaar Thijs Mosterman.

Lees ook

Expositie van Pim Trooster bij Beeldentuin Witharen

WITHAREN – De Zwolse kunstenaar Pim Trooster exposeert sinds kort een selectie van zijn schilderijen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.