Wc-papiervezels filteren voor hergebruik als nieuwe grondstof

DALFSEN – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaat op de rioolwaterzuivering Dalfsen een innovatief onderzoek uitvoeren naar het terugwinnen van cellulose. Cellulose bestaat uit vezels afkomstig uit onder andere wc-papier en wordt teruggewonnen uit het slib dat als restproduct achterblijft bij het zuiveren van rioolwater.

Het cellulose kan vervolgens als grondstof worden ingezet voor andere producten, bijvoorbeeld in de asfaltindustrie. Ook het verkennen van die nieuwe afzetkanalen maakt onderdeel uit van deze proef. Het waterschap investeert in totaal 1,2 miljoen euro voor dit unieke onderzoek.

Ruitenborghweg

Door het gebruik van nieuwe technieken vergroot WDODelta ook de kennis binnen waterschappen, bedrijfsleven en onderwijs over het terugwinnen van cellulose en het hergebruik ervan. Voor het onderzoek wordt op het terrein van de rioolwaterzuivering aan de Ruitenborghweg een speciale installatie gebouwd. Uniek is de tweetrapszeving uit retourslib, waarbij twee typen zeefgoed worden geoogst. In het onderzoek is veel aandacht voor de kwaliteit van het geoogste zeefgoed en welke afzetmarkten daarmee bediend kunnen worden. De techniek die wordt toegepast (zeefbocht gevolgd door een trommelzeef) is ‘proven technology’ met een hoge bedrijfszekerheid. Het onderzoek richt dan ook niet op het bewijzen van de gebruikte techniek, maar op het oogsten van hoogkwalitatief zeefgoed dat ingezet kan worden als celluloseproduct.
“Met het terugwinnen van cellulose geven we invulling aan de ambities om duurzaam te werken. De stip op de horizon is om in 2050 volledig circulair te zijn,” zegt dagelijks bestuurslid Marion Wichard. “We hopen met dit onderzoek bij te dragen aan de ontwikkeling van een effectieve techniek om cellulose uit rioolslib te halen en in te kunnen zetten als circulaire grondstof.”
Het terugwinnen van cellulose heeft naar verwachting ook een positief effect op het functioneren van de rioolwaterzuivering. Hierdoor kan rioolwater in de toekomst mogelijk efficiënter worden gezuiverd. Ook dit wordt in de proef onderzocht.

Afzetmogelijkheden

De kwaliteit van de teruggewonnen cellulose bepaalt of het geschikt is voor bepaalde
afzetmarkten. Daarom worden tijdens het onderzoek diverse analyses uitgevoerd om de kwaliteit te meten. Deze analyses worden uitgevoerd door potentiële afnemers, zodat gezamenlijk wordt toegewerkt naar cellulose van geschikte kwaliteit. Wichard: “Als waterschap werken we graag samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen om samen een volgende stap te zetten naar een circulaire economie. Dit onderzoek is daar een mooi voorbeeld van. We hopen tot een goede kwaliteit cellulose te komen dat weer in te zetten is in andere afzetmarkten.”

Energie- & Grondstoffenfabriek

Het cellulose-onderzoek van Waterschap Drents Overijsselse Delta sluit naadloos aan bij de landelijke Energie- & Grondstoffenfabriek. Hierin werken de 21 Nederlandse waterschappen samen om op een nieuwe en verfrissende manier de transitie te bewerkstelligen van afvalwaterzuivering naar hergebruik van energie en grondstoffen uit afvalwater (rioolwater). “Dit afvalwater zit vol schaarse en waardevolle grondstoffen,” licht Wichard toe. “Naast de grondstof voor het opwekken van energie, bevat rioolwater bijvoorbeeld ook fosfaat, stikstof, kalium en bouwstenen voor de productie van overige toepassingen. En dus ook de cellulose waarmee we nu aan de slag gaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.