Uit Hei en Dennen

Vorige week reed ik (eindelijk) weer naar Frankfurt om mijn jongste dochter, partner en drie kleinzoons te ontmoeten. Ik had hen al meer dan een jaar niet gezien, alleen kunnen telefoneren. Er was een dringende reden voor mijn komst. In huize Pieterman aldaar heersten moeilijke tijden. En nee, die zou ik ook niet kunnen oplossen, maar een luisterend oor en lijfelijke aanwezigheid zijn natuurlijk wel voornaam. Dochter en haar zoontjes stonden op de uitkijk. Ja hoor, daar kwam de 76-jarige oma/mama dan na een heel jaar, weer bij hen. De jongens waren in de hoogte geschoten, maar dochter leek een stuk smaller. Dat had een reden. Haar partner beschuldigt mijn dochter van ontrouw met diverse heren. Dat past niet bij dochter. Ik probeerde hem te overtuigen van zijn waanideeën. Althans, dat was de bedoeling. Helaas, een dergelijke beschuldiging krijg je niet in één weekend opgelost. Zijn wanen zijn daarvoor te overtuigend. Heel af en toe meende ik zijn begrip te merken, maar dat was de volgende dag al weer uit zijn systeem. Daarvoor heb je een psycholoog, of nog liever, een psychiater nodig. En daar wil hij uiteraard niet heen, want hij weet wat hij heeft gezien! Wat zag hij dan, vroeg ik. Als dochter online op haar smartphone keek of iets schreef, waren toevallig de twee betreffende heren ook online. Ook al zo knap van dochter, om twee heren tegelijkertijd te ontmoeten. “Ja, Du kennst deine Tochter so nicht, aber ich weiss ALLES”. Ik vroeg hem naar specifieke observaties, maar die waren er helaas niet. Nee, mijn dochter was daar veel te gewiekst voor en kon liegen alsof het gedrukt stond. Dochter zweeg en luisterde rustig naar onze conversatie Kwam er iets redelijks uit zijn mond? Had hij hen samen gezien, waren er heimelijke afspraken? Nee, niet samen gezien, maar dat was geen reden haar niet te verdenken. Hij wist het zeker, kon alleen geen bron melden waar dit vandaan kwam. De eerste avond sloten we verrassender wijze af met zijn woorden: “Na ja, dann hab’ ich mich wohl geïrrt”. Volgende ochtend ‘Friede Freude Eierkuchen’? Duits gezegde voor ‘oké’.

Echt niet. Hij begon gewoon opnieuw, ze had hem wèl bedrogen, hij had die mannen gezien: “Ik ben niet blind.” Had hij hen samen met Caroline gezien? Nee. maar de mannen waren in het centrum. Tja, dan begin je opnieuw. Hebben mijn woorden hem overtuigd? Tuurlijk niet!

 

Antoinette

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.