Home / / Samen praten, denken en doen over duurzaam verwarmen

Samen praten, denken en doen over duurzaam verwarmen

DALFSEN – “De kreet ‘van gas los’ bekt lekker, maar voor mij klinkt het iets te negatief”, aldus Ad Zwaga, die namens Dorpen van Morgen betrokken is bij het opstellen van de warmtetransitie-visie door de gemeente Dalfsen. “Wat bedoelen we er eigenlijk mee en wat moet ik ermee?

Zomaar wat vragen die opkomen bij de kort-door-de-bocht opmerking dat we van het gas afgaan. Daarom spreek ik liever van een speurtocht naar andere, meer duurzame manieren om te leven. Het verwarmen van ons huis is daar natuurlijk een belangrijk onderdeel van. Je zou deze transitie ook in een breder context moeten zien, waarbij je ook elementen als natuur en mobiliteit meeneemt.

Stap voor stap

Alle gemeenten in Nederland moeten zo’n warmtetransitie-visie opstellen, waarin wordt aangegeven hoe we de komende jaren stap voor stap onze van onze ‘aardgasverslaving’ af kunnen komen. Tegelijkertijd zullen we ervoor moeten zorgen dat meer duurzame bronnen beschikbaar zijn om onze behoefte aan warmte en energie te dekken. Nieuwe huizen worden al aardgasvrij gebouwd, maar in bestaande huizen moeten aanpassingen worden gerealiseerd. Doe je dat per wijk, per straat of op individuele basis? Doe je dat in één keer of doe je het in stapjes? Welke alternatieve energiebronnen zijn beschikbaar? Kortom, een flinke puzzel.
Veel mensen denken: Maar wat betekent dit grote verhaal voor mij als bewoners van onze prachtige gemeente? Wat kan, wil of moet ik doen? En wanneer dan en hoe moet ik dat aanpakken? En natuurlijk ook wat gaat dat kosten en wie gaat dat betalen? Allemaal vragen waar we allemaal mee bezig zijn en op zijn minst een mening over hebben. Misschien zelfs ook wel een antwoord. Maar hoe kunnen we elkaar helpen om hier voortdurend stappen in de goede richting in te maken? De gemeente wil vanzelfsprekend de transitievisie samen met de bewoners vaststellen, maar het blijkt niet gemakkelijk om ze erbij te betrekken. Het leeft blijkbaar nog onvoldoende bij de burger. Het is een ver-van-mijn-bed-show voor veel mensen.”

Bijeenkomst

Dorpen van Morgen wil een poging doen om zoveel mogelijk mensen bij het proces te betrekken en organiseert daarom samen met de gemeente een bewonersavond. “Na ruim een jaar van digitale bijeenkomsten mogen we eindelijk weer fysiek bij elkaar komen”, zegt Zwaga. “Natuurlijk op 1,5 meter en geheel veilig!” De bijeenkomst vindt plaats op maandag 5 juli in De Trefkoele + en begint om 20.00 uur. (De eerder aangekondigde digitale bijeenkomsten komen hiermee te vervallen).
Zwaga: “Het wordt een avond waar aan de hand van verhalen van Dalfsenaren duidelijker wordt waar deze transitie over gaat. Centraal staan vragen als: wat zijn de mogelijkheden om mijn energiegebruik te verminderen? Wat kan ik doen als mijn ketel aan vervanging toe is? Kan een warmtepomp mijn huis wel goed verwarmen en hoeveel zonnepanelen heb ik dan nodig? Uit de verhalen blijkt dat het een soms een ingewikkeld, maar ook een interessant en leuk project kan zijn, dat niet alleen een goed gevoel, maar ook soms financiële winst oplevert. Zeker met stijgende energieprijzen ontstaat ruimte om te investeren in toekomstgerichte oplossingen. Natuurlijk is er ook aandacht voor wat binnen de gemeentegrenzen van Dalfsen technisch mogelijk is en wat de voorlopige insteek van de gemeente Dalfsen is. En we nemen je mee in de stappen die we tot nu toe hebben gezet richting duurzame warmte.”

Opgeven voor deze avond kan via info@dorpenvanmorgen.nl.

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Kaalslag

Kaalslag. Nee, niet op of in mijn hoofd, maar in onze tuin. Wat groeit en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.