Politiek verwoord

DALFSEN – Verschillende politieke partijen uit de gemeente geven hun actuele standpunten weer. In deze editie is de CU aan het woord.

Een jaar of tien geleden reisde ik als vers raadslid voor de ChristenUnie naar Den Haag voor een bijeenkomst over de plannen voor de decentralisaties in het Sociaal Domein. Die middag ging het over de nieuwe participatiewet en hoe die zou (kunnen) uitwerken in de praktijk. Gastvrouw was het toenmalige kamerlid voor de ChristenUnie Cynthia Ortega. Zij wilde de verhalen uit de praktijk horen en er waren naast politici dan ook vooral betrokkenen en ervaringsdeskundigen aanwezig. Naast de bijzondere verhalen maakte de oprechte interesse en betrokkenheid van Cynthia Ortega echt indruk op mij. Hier was een kamerlid dat echt de afstemming met de praktijk en de achterban zocht.

Later ben ik vaker op landelijke en provinciale partijbijeenkomsten geweest. Mooie gelegenheden om me te laten informeren en inspireren. Samen luisteren naar boeiende en soms dwarse denkers; verder kijken dan je eigen kleine wereld; thema’s uitdiepen onder leiding van deskundige en inspirerende mensen bv over duurzaamheid en armoede. De bestuurdersvereniging is hierbij een mooie en waardevolle combi van vraagbaak en databank. Ook de kaderschool speelt hierin een belangrijke rol.
Die partijbijeenkomsten zijn ook goede gelegenheden om collega-politici (landelijk en provinciaal) te spreken en hen te informeren over belangrijke thema’s en vraagstukken. Hoe werkt landelijk beleid door in de gemeentes, waar liggen dan de knelpunten? Waar is meer landelijke regie nodig en waar is juist meer beleidsvrijheid voor gemeentes gewenst?
Horen en gehoord worden; dat zijn twee kanten van dezelfde partij-medaille. Voor mij de grote waarde van een lokale landelijke partij. Vanuit de lokale politiek de verbinding maken naar de provinciale en landelijke collega’s om ze zo te voeden met de praktijk. En dan van daar uit weer de beweging terug naar de basis.
Natuurlijk weet ik dat niet alles gehonoreerd zal worden. Maar dan mag je er wel vanuit gaan dat alles is meegewogen.

Is een Lokale Landelijke Partij dan alleen maar positief? Nee, dat zal ik niet zeggen. Soms is het best wel lastig als er landelijk besluiten worden genomen die plaatselijk niet goed uitpakken.
En soms is de landelijke politiek zo, laat ik het netjes zeggen, irritant met de verkeerde dingen bezig dat ik een grote afstand voel tussen Dalfsen en Den Haag. Tegelijk realiseer ik mij dat zij een eigen taak en verantwoordelijkheid hebben. Ach, zij zullen de lokale politici ook wel eens lastig vinden.
En als ik dan Gert-Jan Segers op een regionale bijeenkomst iets kan vertellen over Nieuwleusen Synergie en ik hoor of lees dat later terug dan denk ik: Yes, het is overgekomen.
Van de huidige vijf kamerkleden zijn er drie begonnen als gemeenteraadslid, zij kennen dus het klappen van de lokale zweep. De ChristenUnie is geen grote partij en dat maakt dat de lijntjes kort zijn. Een mailtje is snel gestuurd en een vraag snel gesteld. En daarmee wordt de verbinding tussen landelijke, provinciale en lokale politiek steeds opnieuw gemaakt en verstrekt.

Meer weten over de standpunten van de ChristenUnie lokaal en landelijk? www.dalfsen.christenunie.nl en www.christenunie.nl

Namens de fractie van de ChristenUnie Dalfsen,
Rietje Lassche

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.