Home / / Plannen voor realisatie Natuurboerderij BalkInn stap dichterbij
SAMSUNG CSC

Plannen voor realisatie Natuurboerderij BalkInn stap dichterbij

NIEUWLEUSEN – De initiatiefnemers van Natuurboerderij BalkInn in Nieuwleusen kunnen voorzichtig gaan uitzien naar de realisatie van hun plannen. De gemeenteraad van Dalfsen neemt op 21 juni een besluit over de wijziging van het bestemmingsplan voor het gebied. In de aanloop daar naartoe ontving – de inmiddels uit tien leden bestaande werkgroep – zaterdagmorgen een aantal raadsleden en wethouder André Schuurman, om hen bij te praten over de jongste ontwikkelingen.

In de middaguren werden ook omwonenden en andere direct belanghebbenden uitgenodigd om te komen kijken op het perceel op de hoek van het Westerveen en de Bosmansweg. Daar, op een stuk grond ter grootte van zo’n anderhalve hectare, willen de initiatiefnemers Jan van de Hoek en het echtpaar Evert en Frieda Schuurman hun plannen voor een natuurboerderij gestalte geven. Ze zijn daar al enkele jaren mee bezig. Jan van de Hoek meldde zaterdagmorgen in zijn inleiding dat de eerste prille plannen zelfs al dateren van tien jaar terug. Destijds nam de toenmalige welzijnsorganisatie SMON het initiatief tot een kinderboerderij, maar dat plan kwam uiteindelijk nooit van de grond.

Schaapskooi

Het huidige initiatief, voortgekomen uit de bereidwilligheid van Evert en Frieda Schuurman om hun stuk grond voor dit doel beschikbaar te stellen aan de gemeenschap van Nieuwleusen, maakt aanzienlijk meer kans. Nadat burgemeester en wethouders in januari van dit jaar instemden met de bestemmingsplanwijziging, tekenden enkele omwonenden bezwaar aan tegen twee geplande schuilstallen. De plannen zijn na overleg op dit punt aangepast: er komt nu één stal, die niet het aanvankelijk beoogde model van een hooiberg krijgt, maar van een schaapskooi. Het gebouw wordt daardoor lager en schuift ook iets op in de richting van de al aanwezige boomgaard.
Het is nu aan de gemeenteraad om de huidige agrarische bestemming van het tussen twee woonwijken ingeklemde terrein aan te passen. Als de raad daar later deze maand mee instemt – en de aanwezige raadsleden toonden zich enthousiast over de plannen – moeten de initiatiefnemers nog een omgevingsvergunning aanvragen. Die is nodig voor een verdere uitwerking. Daarna is de weg vrij om de plannen daadwerkelijk uit te voeren.

Vrijwilligers

De natuurboerderij, die door vrijwilligers wordt gerealiseerd en straks ook beheerd, krijgt met name een educatieve functie voor de basisscholen in de kernen Nieuwleusen en Dalfsen. Gedacht wordt aan lespakketten en de mogelijkheid voor klassen om de natuurboerderij te komen bezoeken. Meer in algemene zin wil BalkInn bijdragen aan een duurzame samenleving, de biodiversiteit vergroten zowel jongeren als ouderen te laten genieten van flora en fauna.
Binnen afzienbare tijd wordt een stichting opgericht, die valt onder de ‘paraplu’ van Nieuwleusen Synergie. Deze bewonerscoöperatie heeft meerdere grote en kleine projecten, zoals de twee eigen windmolens die momenteel gebouwd worden. Als deze gaan draaien en inkomsten genereren uit de levering van stroom, kan op termijn ook de natuurboerderij hiermee ondersteund worden. Daarnaast werkt de initiatiefgroep hard aan het verkrijgen van andere inkomstenbronnen, zoals subsidieaanvragen bij fondsen en vormen van crowdfunding. Ook worden vrijwilligers geworven en afzonderlijke werkgroepen gevormd. Na de zomer staan er enkele informatiebijeenkomsten op de planning.

 

Tekst/Foto’s Hans Keesmaat

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Kaalslag

Kaalslag. Nee, niet op of in mijn hoofd, maar in onze tuin. Wat groeit en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.