Home / / ‘Op het geniale af’ van Benedict Wells

‘Op het geniale af’ van Benedict Wells

Het Boek van de Week

Francis Dean woont met zijn moeder in een trailerpark in New Jersey. Ze zijn daar terechtgekomen nadat zijn stiefvader Ryan de relatie met zijn moeder verbrak. Dat is nu al een paar jaar zo. De aanleiding voor de breuk zijn de depressies waar Francis’ moeder aan lijdt. Ook nu is ze opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar treft Francis, die dagelijks op bezoek gaat, de knappe maar breekbare Anne May. Elke keer als hij bij zijn moeder is, bezoekt hij ook haar.

Experiment

Thuis in de trailer heeft hij alles opgeruimd en opgeknapt. ’s Nachts slaapt hij vaak bij zijn geniale vriend Grover. Hij is daar wel graag, Grovers ouders zijn een liefhebbend stel, met veel aandacht voor hun zoon. Soms te veel naar Grovers zin, maar Francis ziet dat anders. Hij zou ook wel zulke lieve ouders willen hebben. Zijn vader is onbekend, zijn moeder heeft nooit iets over hem willen vertellen. Daar komt verandering in als Francis’ moeder een poging tot zelfdoding doet. Ze heeft een brief voor Francis achtergelaten waarin ze zijn afkomst onthuld. Zijn moeder heeft in Los Angeles deelgenomen aan een experiment waar zaad van briljante vaders met een hoog IQ werd gebruikt voor een zwangerschap.

Kneus

Zijn vader is dus niet de kneus waar Francis hem voor hield. Hij is een wetenschapper. Hoe kan het dan dat hijzelf zo middelmatig is? Francis wil het weten. Hij leent bij zijn stiefvader geld en gaat met Grover (in Grovers auto en met de creditcard van zijn moeder) en met Anne May op pad naar Los Angeles, op weg naar zijn vader!

Road Novel

Wat volgt is een road novel, een reisverhaal met spannende ingrediënten waarin de hoofdpersonen niet alleen op zoek zijn naar een doel buiten zichzelf maar vooral zichzelf leren kennen. Zich ontwikkelen zich tot volwassen personen. Wells heeft zelf de reis gemaakt voordat hij aan het boek begon. Hier en daar zijn autobiografische elementen, net als Francis weigerde Wells na zijn middelbare school te gaan studeren. De Zwitser-Duitse schrijver ging al jong aan het werk. Afkomstig uit een vooraanstaande familie besloot hij op zijn negentiende officieel zijn achternaam te wijzigen in Wells. Hij koos, net als Francis, voor een eigen weg!

Het boek ‘Op het geniale af’ is aanwezig in uw bibliotheek. U kunt het boek reserveren door naar de catalogus te gaan en daar de titel van het boek in te typen. Daarvoor dient men wel lid te zijn van de bibliotheek. Bel voor meer informatie: 0529-452158 of ga naar www.bibliotheeksalland.nl.

Benieuwd naar meer boeken in de rubriek Boek van de Week ga dan naar http://boekvandeweek.blogspot.nl/ en / of https://www.facebook.com/deboekenplankvanbarbra/

Lees ook

Uit Hei en Dennen: Hoogwater

Wat een verschrikkelijke treurnis beleefden vele bewoners van Duitsland, Nederland en België. Je moet er …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.