Ommen presenteert jaarrekening met een positief saldo

OMMEN – Burgemeester en wethouders van Ommen leggen de gemeenteraad deze maand een jaarrekening over 2020 voor met een positief resultaat van 3,5 miljoen euro. Ondanks de impact van de coronapandemie kon de gemeente toch een gunstig resultaat boeken, met name dankzij de grondexploitatie.

“Door corona is het een bijzonder jaar geworden, maar toch hebben we flink kunnen investeren”, blikt wethouder Ko Scheele (financiën). Hij noemt met name Kindplein west en De Carrousel als voorbeeld, maar ook kon de gemeente tal van maatschappelijke initiatieven ondersteunen, zoals het Cultuurhistorisch Centrum Ommen en het natuurproject Ommermars.
Van dit positieve resultaat hevelt de gemeente 1,6 miljoen over naar dit boekjaar, omdat enkele grote kostenposten meerjarig zijn ingeboekt. “De belangrijkste daarvan is Larcom, dat we graag willen blijven ondersteunen. Dit jaar met 1,6 miljoen”, aldus Scheele. Er wordt zeven ton gereserveerd voor de doorontwikkeling van de ambtelijke organisatie en twee ton voor het doorzetten van de ontwikkelingen in het centrum.
1,8 miljoen gaat naar de algemene reserve, die al zeer goed gevuld is. Scheele: “We hebben zo’n 15,5 miljoen euro in kas, terwijl we in de huidige omstandigheden een weerstandsvermogen van zo’n drie miljoen in kas moeten hebben om onvoorziene tegenvallers op te vangen.”

Grondverkoop

Het positieve resultaat was vooral te danken aan de grondexploitatie. De gemeente boekte zijn grootste plussen door grondverkoop, onder meer in het woningbouwproject Vlierlanden en de Otmansweg. Toch gaat Ommen voorzichtig om met het voordelige saldo. “We zijn waarschijnlijk in het nadeel bij de herverdeling van de uitkering uit het gemeentefonds”, noemt Scheele een risicofactor voor de nabije toekomst. “Daarnaast zal corona ook in de toekomst nog op allerlei manieren impact hebben. Het Rijk heeft door de vele uitkeringen en tegemoetkomingen een forse schuldenlast opgebouwd en dat kan van negatieve invloed zijn op de bijdragen die aan gemeenten worden uitgekeerd.” Ook voorziet hij als gevolg van de crisis extra bijstandaanvragen van inwoners.

Tekst: Hans Keesmaat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.