Home / / Ommen krijgt van Hoge Raad gelijk rond forensenbelasting

Ommen krijgt van Hoge Raad gelijk rond forensenbelasting

OMMEN – De gemeente Ommen is alsnog in het gelijk gesteld in de kwestie rond de forensenbelasting. De Hoge Raad vindt dat de gemeente het gelijkheidsbeginsel uit de Grondwet niet heeft geschonden door verschillende tarieven te heffen voor vakantiewoningen.

De uitspraak van het hoogste rechtscollege van ons land vormt het sluitstuk van een langslepende procedure, die Ommen veel geld had kunnen kosten als de uitspraak anders was uitgevallen. “In het slechtste geval hadden we onze verordening met terugwerkende kracht tot 2015 moeten aanpassen. Dat had ons ruim zes ton kunnen kosten”, aldus wethouder Ko Scheele. Hij is blij dat de gemeente juridisch gelijk krijgt, maar is ook in zijn sas met de financiële opsteker die ermee gepaard gaat.
Forensenbelasting wordt opgelegd aan mensen die elders in het land wonen, maar meer dan negentig dagen per jaar gebruik maken van een woning in Ommen. De gemeente maakt in zijn verordening onderscheid tussen woningen die wél en woningen die geen deel uitmaken van een recreatiepark. Voor woningen op een recreatiepark geldt een aanzienlijk lager tarief (225 euro) dan voor woningen die elders in de gemeente gelegen zijn. De laatste categorie wordt belast naar rato van de WOZ-waarde, met een minimumtarief van 755 euro.

Inkomstenbron

Hoewel de rechtbank Ommen in eerste instantie in het gelijk stelde, oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden daarna dat de gemeente hiermee het gelijkheidsbeginsel uit de Grondwet schendt. B&W gingen in cassatie bij de Hoge Raad en deze oordeelde vorige week dat dit niet het geval is. Hierdoor blijft de uit 2015 daterende verordening op de forensenbelasting in stand, zodat de aanslagen niet aangepast hoeven te worden. Scheele is daar blij om, zegt hij, want “de forensenbelasting blijft een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de gemeente.”

Tekst: Hans Keesmaat

Lees ook

In het najaar weer koersbal en gymnastiek in de Wiekelaar

OUDLEUSEN – Als de coronamaatregelen het toelaten, start Saam Welzijn in de eerste week van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.