Ommen 75 jaar Vrijheid: eindbalans is blik op de toekomst

OMMEN – De stichting Ommen 75 jaar vrijheid zou in deze periode de eindbalans opmaken. Maar niets is minder waar. Van de geplande activiteiten in 2020 – het jaar dat Ommen 75 jaar in vrijheid leeft – is alleen de Holocaust Memorial Day op 27 januari 2020 doorgegaan zoals de organisatie deze voor ogen had. Kort daarna ging alles op nul.

Roos ter Beek, co-voorzitter van de stichting: “We moesten constateren dat de bevrijding van de gemeente Ommen, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 4/5 mei niet de invulling kon krijgen die het zo verdiend had. In juli hadden we onze veteranen willen eren met een dropping in Stegeren en een groots concert van de Kapel van Bereden Wapens op de Markt. Een internationale markt in augustus ten teken van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Nederlands-Indië. We hadden af willen sluiten met een daverend slotakkoord in oktober, op de dag dat 75 jaar geleden de VN is opgericht. Helaas, we hadden goede hoop dat we alles in 2021 konden inhalen, maar ook dat bleek niet haalbaar. Vrij toegankelijke feesten en herdenkingen in openbare ruimtes zijn nog steeds niet mogelijk. Wat wel kon, is in alle soberheid georganiseerd. Toch heeft de stichting Ommen 75 jaar Vrijheid ook mooie dingen gerealiseerd. Een prachtige app met alle gemeentelijke gedenkpunten. De uitgave van een prachtig boekje: Ommen in Oorlog. En een ontzettend uitgebreid lesprogramma op de website. Daarnaast heeft Vechtdal TV mooie documentaires gemaakt. Omdat de stichting iedereen wilde betrekken en de gedenkdagen niet ongemerkt voorbij wilde laten gaan, is een grootse vlaggenactie gehouden op de Ommer Bevrijdingsdagen in april 2020 en dat is herhaald op 4 dagen rond 10/11 april in 2021 met de eigen Ommer Bevrijdingsvlag. Ontworpen door Ommenaar en veteraan Bas Bosscher.”

2022

Maar de stichting Ommen 75 jaar vrijheid heft zichzelf nog niet op en richt haar blik vol op 2022.
Want door alle afgelastingen zijn ook nieuwe initiatieven bedacht en ontwikkeld. Er komt van theatergroep de Firma een podcast over het onderduikershol in de Wolfskuil. Dat hol is nog steeds te bezichtigen. Er komen informatiepanelen bij plekken in de gemeente Ommen waar zich iets heeft afgespeeld. Denk aan Kamp Erika, daar waar Canadese bevrijders het leven lieten of op plekken waar vliegtuigen zijn neergestort. Daarnaast is de stichting nog in gesprek met de gemeente Ommen over de zaaiing en plaats van een Anne Frankboom en is er overleg over de naamgeving van de straten in het Havengebied.
Voor 2022 staan er nog twee ‘grote zaken’ op de kalender. Ten eerste krijgt de vlaggenactie een vervolg. De stichting gaat nog meer inwoners van Ommen de gelegenheid bieden de bevrijdingsvlag van Ommen te kopen. De stichting gaat er uiteraard voor zorgen dat deze op een vaste plaats in Ommen te koop is en blijft.

Veteranendag

Zaterdag 2 juli 2022 staat in het teken van de veteranen uit het Vechtdal. In samenwerking met het Veteranen Ontmoetings Centrum zullen circa 300 veteranen aanwezig zijn op deze reünie. In Stegeren zal de mens- en materiaaldropping worden nagebootst die tijdens WO II plaatsvond door de Living History Group Holland. Het evenement vindt plaats op het voormalige droppingsterrein in Stegeren tegenover het herdenkingsmonument. Materiaal van Keep Them Rolling is aanwezig en zal na de dropping in colonne vertrekken naar Ommen. Op één van de grootste podia die ooit in Ommen is gebouwd, treedt om 20.00 uur de Fanfare ‘Bereden Wapens’ op. Niet met hun Tour Of Freedom in Concert, zoals de bedoeling was in 2020 maar met een nieuw programma.
Co-voorzitter Frits Welink: “Met dit mega-evenement wil de stichting alles afsluiten. Het oorspronkelijke plan: zeven dagen van vieren en herdenken in 2020, hebben we maar weinig kunnen realiseren. Wat wel kon, heeft de stichting met veel energie opgepakt. Nu in alle opzichten de blik vooruit, zodat we komend jaar alles weer in vrijheid kunnen vieren.”

Frits Welink bij het monument in Stegeren waar 2 juli 2022 de dropping wordt nagespeeld

Foto: Ronald Bakker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.