Home / / Lampie

Lampie

Kijk ik voetbal, dan vergeet ik alles. “Hé, wat is dat voor half werk!” Geen idee wat mijn vrouw bedoelt. “Je ging de vuilniszak toch naar de ondergrondse brengen?” Bliksem. Vergeten. “Doe het zo. Bijna pauze.” Nee, nee, heeft niets met ouder worden te maken. Het EK nam me in beslag. Ben in de ban van het voetbal en Oranje in het bijzonder. De helden op noppen die de last van de gehele natie op hun schouders meetorsen. Hopelijk zit ik mis. Maar ik vrees nog even, dan valt de guillotine. Dan gaat een zwetende Frank de Boer het volk uitleggen waar het mis is gegaan. Met grafrede in zijn stem. De collectieve napijn is nabij. Oranje bracht eventjes troost in een wereld die al meer dan een jaar in een wurggreep wordt gehouden door een onuitroeibaar virus. Dat smeekt om sterk leiderschap, maar onze politici gedragen zich als kleuters op schoolreisje. Ik wil in de bus naast Henkie zitten, niet naast Betsie. Of, meer eigentijds, Levi en Zoë.
Maar, om even terug te komen op mijn vrouw, die vindt voetbal de minst belangrijke bezigheid op deze aardkloot. Misschien heeft ze wel gelijk, maar toegeven kan altijd nog. “Elke keer dat geneuzel over voetbal. Schrijf es over wat anders. Muziek of zo.” Goed idee! Of goed idee, goed idee…, in ieder geval een idee. Heb me laten vertellen dat de Oranje-internationals Stefan de Vrij en in mindere mate Nathan Aké verdienstelijke pianospelers zijn. Die zeg maar iets meer in hun mars hebben dan het pingelen van de vlooienmars. Deze wetenschap baart me eerlijk gezegd meer zorgen dan dat het me geruststelt. Voetballers horen in mijn optiek geen piano te spelen. Hooguit het drankorgel. Een bekrompen vooroordeel? Nou en of! En als een voetballer al een instrument bespeelt, dan toch zeker de drums. Voetballers die wild meppen op bekkens en trommels daar geloof ik meer in, dan spelers die fijngevoelig de toetsen beroeren van een peperdure Bechstein. Liever Keith Moon of ‘Ginger’ Baker dan Wibi Soerjadi of Cor Bakker.
O ja, muziek. Geen voetbal. Oké. Trouwens, even tussendoor, waar je ‘onze jongens’ ook van kunt beschuldigen, in ieder val niet dat het fijne sopraantjes zijn. Tijdens het Wilhelmus valt op dat aan geen van de elf een gezegend koorknaap verloren is gegaan. Maar goed, dat is niet eerlijk, daar zijn ze niet op geselecteerd. Kom op Lampie, niet zo flauw, geen voetbal, ook niet via een omweggetje. Oké, oké, laatste opmerking: ik hoop dat onze nationale sluitpost, Maarten Stekelenburg geen bal meer uit zijn net hoeft te vissen. Hé ja, laat ik het over vissen hebben. Iemand mijn hengel gevonden? Ik heb hem laten staan op de parkeerplaats van de Sint Willibrordkerk in Geerdijk, gelegen aan het kanaal Almelo-De Haandrik. Onder het oog van de heilige maagd Maria heeft een of andere onverlaat zich mijn wapen toegeëigend. Zucht. Als ik voetbal kijk vergeet deze verstrooide ziel alles. Als ik aan het vissen ben ook. Zelfs mijn hengel…

Lees ook

Rommelmarkt in de Bermerstraat

OMMEN – Tegen de trend van de leegstand in, zal het winkel-/horecapand Bermerstraat 13 opnieuw …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.