Lampie: Tuinman

Oei, oei, oei, maar even de instappertjes aan. Ben niet te lui ben om veters te strikken, maar mijn reikwijdte nekt me. Daar kwam ik die ochtend achter bij het uit bed stappen. Mijn rug voelde aan als de loopplank van de rondvaartboot van Peters, stijf! Hoe kwam dat nou? Verkeerd gelegen? Te lang achter de computer? Te hard gewerkt? Nee, dat is lullig. Niet zeggen: dat geloof ik niet Lampie. Dat is laag. Zet me met hart en ziel in voor de NS. Geef altijd de volle tachtig procent. Ach, dat zal het zijn. Te gek gedaan in de tuin. Of eigenlijk de tuinen. Eerst onze eigen. De uitgebloeide forsythia in fatsoen knippen, de welig tierende bamboe met de snoeischaar te lijf en rigoureus paardenbloemen rooien. Had er schik van. De ochtend was zwanger van belofte. Het zonnetje kietelde mijn rug en bij diep inhaleren vermengde de zoete zweem van mijn late seringen zich met die van de vroege jasmijn.
Jammer alleen van dat mondkapje dat mijn tuin was ingewaaid. Of gegooid. Door lieden die de term wegwerpexemplaar wat al te letterlijk nemen. Zo, klaar. Door naar mijn dochter. Grasmaaien, onkruid wieden en schoffelen. De grond los houden. Plots vlogen er pijlen rakelings langs me heen. Mijn kleinzoon. Met zo’n pijltjesgeweer. Dat dekselse jong verdient een trap onder zijn reet. Maar ik krijg hem niet te pakken. Peter Koelewijn had het best wat strakker neer mogen zetten. Hoezo, ‘je wordt ouder papa, geef het maar toe, want je bent nog snel, maar ook eerder moe, je wordt ouder papa…!’ Peter, het zit zo: ik ben niet zijn papa, wel zijn opa, bijna lange na niet snel, maar wel steeds sneller moe. Maar goed, ik zat in de tuinmodus. Op naar Jurrie Baas. Vervanging zoeken voor twee struikjes die de winter niet hadden overleefd. Je weet niet wat je kiezen moet in dat tuinwalhalla aan de Balkerweg. Zoveel keus! Alles keurig in een pot.
Weet nog in de vorige eeuw. Kwam je op zo’n morsig tuinbedrijf, dacht je dat er niemand was. Tot een grommende neanderthaler opdook vanuit het groen. De handen pikzwart van de aarde. Of ie juist zijn schoonmoeder met blote handen begraven had. De uitverkoren struik werd in vijf slagen uit de grond gewipt, met loodzware kluit en al. Red je ermee. Twee tips, niet in de volle zon en een emmer water erbij om het gedrocht op gang te helpen. Ai, die rug… Treetje voor treetje de trap af. Een grimas op het gelaat. Mijn echtgenote heeft de lolbroek aan en zegt dat ik mijn koffie niet koud moet laten worden. “Hoe heb je dat zo?” “Te gek gedaan in de tuin.” “Ik had je nog gewaarschuwd.” “Ja, ja, laat me maar even. Een jonge lichaam herstelt snel.” Een smalend: “Een jong lichaam wel ja”, is mijn deel. Ze trippelt richting keuken en komt terug. “Nou Hendrik-Jan de tuinman, hou het voorlopig hier maar bij.” In haar handen drie kartonnetjes. De moestuintjes van Albert Heijn…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.