Home / / Inwoners buitengebied niet gebaat bij energieplannen Dalfsen

Inwoners buitengebied niet gebaat bij energieplannen Dalfsen

NIEUWLEUSEN – De Belangenvereniging Nieuwleusen Buitengebied West (BNBW) is zeer kritisch op de energieplannen van de gemeente Dalfsen. “Op basis van de vastgestelde uitgangspunten komt ons gebied in beeld als zoekgebied voor nog meer windmolens en zonneparken”, stelt voorzitter Martien Hagoort. “Het gemeentebestuur kiest er echter niet voor om samen met de inwoners tot een goed gebiedsplan te komen, maar gaat kostbare tijd spenderen aan een uitgebreide analyse. De uitkomst daarvan durven wij wel te voorspellen”.

De gemeenteraad heeft op 21 juni jongstleden de Regionale Energiestrategie (RES) West Overijssel vastgesteld. Dat betekent dat Dalfsen in 2030 minimaal 100 Giga wattuur (Gwh) duurzame energie moet opwekken. Naast zon op dak, moeten er nog zonneparken en windturbines bij. Deze worden bij voorkeur geclusterd rondom hoogspanningsstations en vlakbij gebieden met een grote energievraag. Met de aanwezigheid van dertien windmolens in en om het westelijk buitengebied van Nieuwleusen, het onderstation op de Hessenpoort en de nabijheid van de stad Zwolle met een groot energieverbruik, lijkt het buitengebied van Nieuwleusen opnieuw aan de beurt. Dat vermoeden wordt bevestigd doordat ook Zwolle, Staphorst en Zwartewaterland naar deze hoek kijken.
Toch zegt wethouder Schuurman nog geen enkel idee te hebben waar de nieuwe energieopgave gaat landen. De gemeente neemt de rest van het jaar voor een onderzoek naar het meest geschikte gebied voor nieuwe zonneparken en windmolens. Daarbij kijkt de gemeente alleen naar de opgave tot 2030, terwijl de energieambitie van Dalfsen voor 2050 nog veel groter is.

Weerstand

De gemeente wil dan energieneutraal zijn. Dit betekent dat over enkele jaren opnieuw naar ruimte moet worden gezocht. “Zeer onverstandig”, vindt de BNBW. “Onze ervaring is dat de komst van windmolens met veel weerstand gepaard gaat. En terecht, want de leefomgeving wordt er echt niet beter van. Leer van de fouten die hier zijn gemaakt en neem te tijd om tot een plan te komen waar het gebied ook nog wat aan heeft.” De gemeente wil wel alle inwoners de mogelijkheid geven om te reageren op het locatieonderzoek. “Dat klinkt natuurlijk best goed, maar de uitkomst van deze inspraak kan ik wel uittekenen. Het merendeel van de inwoners zal zich prima kunnen vinden in een locatie in een uithoek van de gemeente, ver weg van de dorpen”, denkt Hagoort. “Protest uit de betreffende zoekgebieden zal getalsmatig geen zoden aan de dijk zetten”. Met de gemeenteraadsverkiezingen op komst in maart volgend jaar, is er gerede kans dat de aanwijzing van het zoekgebied wordt overgelaten aan een volgend college. Vervolgens blijft er minder tijd over voor een gedegen participatieproces met de inwoners van het zoekgebied. In de RES is namelijk afgesproken dat deze in 2023 definitief moet zijn aangewezen.

Duidelijkheid

De BNBW had liever gezien dat de gemeente snel duidelijkheid geeft over het zoekgebied om vervolgens met de inwoners tot een goed integraal gebiedsplan te komen. “In zo’n plan draait het niet alleen om energie, maar om alle vraagstukken, wensen en belangen die er spelen. Je kiest er als gemeente bewust voor om het landschap op de kop te zetten, zorg er dan ook voor dat je iets terug doet voor het landschap en de leefbaarheid. En daarbij is het van belang om commerciële projectontwikkelaars even geen toegang te geven tot het gebied.” De oproep van de BNBW is goed gehoord en begrepen door de oppositiepartijen in de gemeenteraad. Met een amendement hebben PvdA, D’66, CU en VVD een poging gedaan om de ingezette koers bij te sturen. Zo werd voorgesteld om voorbij 2030 te kijken en om 100% lokaal eigenaarschap voor te schrijven, om daarmee projectontwikkelaars te weren. Het is voor de BNBW onbegrijpelijk dat Gemeentebelangen en CDA niet mee zijn gegaan in dit voorstel. “Nu de gemeente onze belangen verontachtzaamd, zien wij ons genoodzaakt om de buurt te mobiliseren.” De BNBW wil er alles aan doen om te voorkomen dat haar landelijke gebied verder wordt versnipperd en onleefbaar wordt. “Daarnaast blijven wij er bij het gemeentebestuur op hameren dat de volgende stap in de energietransitie van Dalfsen écht samen met de inwoners moeten worden gedaan en méér moet opleveren dan wat wind- en zonne-energie.”

Lees ook

Het Boek van de Week

‘De moord op Windsor Castle’ van S.J. Bennett Het is in juni een drukke tijd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.