Historisch rijwielmuseum Ommen open op nieuwe locatie

OMMEN – Het historisch rijwielmuseum in Ommen is weer open. Wat waren de vrijwilligers blij toen museummedewerker Arie Broekmaat zaterdagmorgen klokslag 11.00 uur de deuren van het museum opende.

Het fietsmuseum moest eind september vorig jaar zijn biezen pakken in de Brugstraat in Ommen. Maar gelukkig vonden ze een nieuwe locatie even verderop in het leegstaand voormalig Hema-pand. Er is nu veel meer ruimte voor de 120 historische fietsen die hier staan uitgestald. Door corona moest de opening nog even uitgesteld worden, maar zaterdag was het zover. In het museum zijn looproutes aangebracht en moet de anderhalve meter in acht genomen worden.

Blij

In verband met de hernieuwde opening hadden de museumvrijwilligers zich in historische kleding gestoken. “We zijn blij met de opening op deze nieuwe locatie”, zegt Gerrit Voort, de voorzitter van de nieuw opgerichte stichting Historisch Rijwielmuseum Ommen. “Onze vrijwilligers wilden graag weer aan de slag en ook het publiek is lang op de proef gesteld. Een blik op deze historische fietsen geeft ook vaak een blik van herkenning. Het gaat om fietsen vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw, maar ook jongere vaak unieke exemplaren zitten in onze collectie.”

Stichting

Viel het fietsmuseum eerder nog onder de vleugels van het Cultuurhistorisch Centrum Ommen (CCO), sinds kort staat het als stichting op eigen benen. Dit om slagvaardiger te zijn, aldus Voort, die aangeeft dat er goede contacten zijn met het CCO, vooral ook waar het gaat om de historische kleding. Over de tijdelijke locatie zegt Voort: “We mogen tot 1 oktober van dit jaar gebruik maken van dit pand. Voor de periode hierna zijn we nog op zoek naar een mooie locatie in het centrum”. Naast Gerrit Voort bestaat het stichtingsbestuur uit Evert Nijkamp (secretaris), George Doorn (penningmeester), Dineke Broekmaat en Anton Wolters.

Belangstelling

Direct na de opening was er al veel belangstelling. “Vorig jaar hebben we in vijf maanden 5000 duizend bezoekers geteld. Het publiek dat toch al in Ommen slentert, wil graag vermaakt worden. Bij ons in het museum kan dat. We vragen ook geen entree, maar de bezoekers mogen een donatie doen voor de instandhouding van het museum”, aldus Dineke Broekmaat, die aangeeft dat er altijd nog plek is voor nieuwe vrijwilligers. Aan de hand van een rooster worden zij ingeschakeld om bezoekers te ontvangen in het museum.
De afgelopen periode kreeg het museum tal van fietsen geschonken en zijn deze weer gerestaureerd. Een handigheid die vrijwilliger Arie Broekmaat onder de knie heeft. De historische rijwielen staan pontificaal in het museum te pronken. Ook de herinnering van de bevrijding van de tweede wereldoorlog wordt met historische fietsen van soldaten uit die tijd in herinnering gebracht. Verder carbidlampen, belastingplaatjes, fietsen met hulpmotor zoals de solex, kinderfietsen en driewielers.
De openingstijden van het Historisch rijwielmuseum Ommen zijn: dinsdag van 11.00 uur tot 17.00 uur; woensdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur; zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Tekst/Foto: Harry Woertink

 

.

Meer foto's

.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.