Home / / ‘Het zijn mensen die aan hun lot worden overgelaten’

‘Het zijn mensen die aan hun lot worden overgelaten’

Lopen voor nieuwe kansen

DALFSEN – “Je zult maar op de verkeerde plek geboren worden. In een krottendorp, zonder stroom, zonder water, geen werk, geen school. Het dorpje Danes in Roemenië is zo’n dorp met ongeveer 5000 inwoners waarvan ongeveer 1000 Roma. Het zijn mensen die buiten de samenleving staan en aan hun lot worden overgelaten”, vertelt Bertus Leijenhorst uit Dalfsen.

In dit dorp is Liviu Tudosie met zijn gezin neergestreken, vervolgt Bertus zijn verhaal. “Hij richtte de stichting Perspective Danes op en zet zich daarmee met hart en ziel in voor deze mensen. Zijn benadering is krachtig omdat het perspectief biedt op blijvende verandering voor deze mensen. Hij bouwt aan netwerken waardoor er samengewerkt wordt (onderwijs, overheid, bedrijfsleven, gezondheidszorg). Hij ondersteunt de mensen om ze zelfbewust te maken, bekwaam om het stuur in hun leven in handen te nemen. Dan hoeven ze niet meer de gevaarlijke vuilnisbelten af te stropen.”

Doffe blik

Bertus Leijenhorst, die er zelf ook enkele keren is geweest, is geschrokken van de armoede. “Ik heb gezien hoe mensen, zittend op een houten bankje voor hun krotwoningen, met doffe blik de uitzichtloosheid in kijken, hoe kinderen uitgesloten worden op school, hoe mensen de vuilnisbelt afstropen.”
Bertus besloot daarom om zijn steentje bij te dragen in hun strijd tegen het onrecht. Dit doet hij met een sponsoractie zodat hij de stichting Perspective Danes ondersteuning kan bieden met faciliteiten waardoor de structurele lasten worden teruggedrongen en er voldoende middelen zijn. “Ik ga de route van de bron van de Vecht (Darfeld) in Duitsland naar de monding van de Vecht (Zwolle) lopen. Deze 230 kilometer loop ik voor de helft hard en de andere helft wandel ik. De bedoeling is dit in acht loopdagen te doen en te finishen op 30 juni. Daarnaast zullen mijn (schoon)zonen op 28 augustus samen met een groep vrienden de route van Darfeld naar Zwolle op één dag, al fietsend afleggen.

Zonnepanelen

De eerste mijlpaal van de actie is om zonnepanelen op het dak van het nieuwe gemeenschapsgebouw in Danes te realiseren. Dit is het buurthuis waar alle activiteiten gehouden kunnen worden en de mensen een plaats van ontmoeting hebben. Vervolgens zal het gaan om audio en visuele middelen en spelfaciliteiten. Het ultieme doel is om 28.000 euro op te halen.
Draagt u de stichting ook een warm hart toe? Dan kunt u een donatie doen op de website www.steunactie.nl/actie/perspectief-voor-kansarmen-in-danes-roemenie.
“Er is licht aan het einde van de tunnel, als wij ook de schouders eronder zetten. We vragen daarom vrijmoedig de acties te sponsoren”, besluit Bertus.

Lees ook

Programmavoorbereiding USV

NIEUWLEUSEN – Onder leiding van het nieuwe trainersduo Mathijs van Faassen en Theo van ’t …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.